Güncelleme Tarihi:
ALMANYA Federal Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Berlin’de görev yapan yabancı gazetecilerle buluştu. Ülkenin ekonomik durumu hakkında bilgi veren Gabriel, “Çok iyi bir büyüme gerçekleştik. 26 yılın en düşük işsizliğine, Almanya tarihinin ise en yüksek istihdamına sahibiz” dedi. Almanya’da çalışan insan sayısının 43.5 milyona ulaştığını açıklayan Gabriel, bu sayının gelecek yıl 44 milyonu bulacağını söyledi:
DİĞER ÜLKELERDE FARKLI
“Bu, Cumhuriyet Almanyası tarihinde bir ilk. İlginç olan, sigortalı iş yeri sayısı giderek artıyor. Düşük ücretli, güvensiz iş yeri sayısı azalıyor. Bu yıl nihayet tekrar bir reel ücret artışı ve 20 yıldan bu yana en büyük emekli maaşı artışı kaydettik. Ekonomik durum çok iyi. Ekonomik büyümeyi iç talebin yanında ithalat artışına borçluyuz. İthalat artışına da enerji ve akaryakıt fiyatlarındaki düşüş, euronun ucuzlaması ve düşük faizlerin büyük katkısı oldu. Diğer AB ülkelerinde durum ise biraz daha farklı. İtalya ve Fransa gibi güney Avrupa ülkelerinde ekonomi halen çok ağır yürüyor.”
KAPASİTE BÜYÜMELİ
“Biz mutlular adasındayız ama böyle kalmayacak. Ekonominin böyle devam edebilmesi için siyasetin gelecek 10 yılı planlaması gerekir. Benim endişem, gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde siyasi partilerin ya çok büyük sosyal harcama paketleri ya da büyük vergi indirimi vaatlerinde bulunmaları. En kötüsü, ikisinin birden olması. Bütçemizdeki iyi durumu faizlerin düşüklüğüne de borçluyuz. Her yıl düşük faiz sayesinde 20 milyar Euro tasarruf ediyoruz. Buradan hareketle siyaset büyük sosyal harcamalar veya vergi indirimi vadedebilir. Ama düşük faizin ne kadar süreceğini kimse bilmiyor. Bu nedenle Almanya’nın yatırım kapasitesini büyütmesi gerekir. Bu sene bütçedeki yatırım payını üçte bir artırarak, 33 milyar euroya çıkardık. Bu devam etmeli. Ülkede özellikle kamu okul sistemine yatırımda büyük açığımız var. Yüksek okullara, alt yapı ve her şeyden önce dijital alt yapıya yatırımı artırmalıyız. Almanya’nın araştırma ve geliştirmeye yatırım payını artırmalıyız. Şimdi bu oran gayrisafi milli hasılanın yüzde 3’ü. Avrupa kıstaslarında iyi. Doğu Avrupa’da bu oran yüzde 2. Ama Kore, Japonya, Asya ülkelerindeki rakiplerimizde bu oran yüzde 4 ile 4.5 arasında.”
BREXIT ETKİLEYEBİLİR
İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı nedeniyle oluşan güvensizlik ortamının da ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini belirten Gabriel, Avrupa da dahil dünyanın liberal ve sosyal demokrasiyle otoriter çıkışlar arasında bir mücadeleye sahne olduğunu söyledi. Sosyal demokrasinin daha çok savunmada, otoriter hareketlerin ise atağa geçtiğini belirten Gabriel, otoriter cevaplara karşı hem Avrupa hem dünyanın ağır bir sınavdan geçtiğini kaydetti.