Alman Dışişleri’nden ‘Elefand’ açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Alman Dışişleri’nden ‘Elefand’ açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2017 23:30

BÜYÜKADA’da bir grup insan hakları aktivistiyle tutuklanan ve teröre yardım etmekle suçlanan Alman aktivist Peter Steudtner’in ifadesinde yer alan ‘Elefand’ programı ‘gizli bir haberleşme yolu mu’ sorusunu gündeme getirirken Almanya Dışişleri Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık, kamuya açık bu programın olağanüstü durumlarda Alman vatandaşlarına kolay ulaşım sağlamak amacı taşıdığını belirtti. Basında yer alan savcılık ifadesine göre Steudtner şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Bizde kullanılan Elefand program sayesinde otomatik olarak yurttan çıkışımız konsolosluk tarafından takip edilebiliyor. Bu program ziyaret ettiğimiz ülkelerde başımıza olumsuz bir durum gelirse temsilciliğin ilgilenebilmesi ve aileme haber verilmesi için dizayn edilmiş ve kullanıma sunulmuştur. Söz konusu formda, Türkiye’de ziyaret edeceğim yerler ve iletişim bilgilerim bulunmaktadır. Bu sebeple benim gizli olarak toplantıya katılmam söz konusu dahi değildir.’’

GİZLİ DEĞİL

Steudtner’in ifadesi ‘Alman temsilciliklerinin gizli bir haberleşme programı mı var?’ sorusunu gündeme getirdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı ise dün bu programla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Kriz Önlem Listesi ELEFAND, halka veya bir bölümüne zarar verecek afet, savaş, iç karışıklık veya benzeri olaylarda gerekli konsolosluk önlemlerini güvence altına alıyor. Kriz Önlem Listesi elektronik form olarak, Yurtdışındaki Almanların Elektronik Kaydı (ELEFAND) adıyla yapılıyor ve online kayıt imkânı sağlıyor. Bu Alman vatandaşları ve çifte vatandaşlar için de geçerli. Bu kayıt sistemi tüm ülkeler için tavsiye ediliyor ve isteğe bağlı.”

Haberin Devamı

Bakanlığın programla ilgili sayfasında ise şu bilgi yer alıyor: “Konsolosluk Yasası’nın 6’ncı maddesi Almanya’nın yurtdışı temsilciliklerine krizlere karşı önlem alınması amacıyla Almanların ve aile fertlerinin listesini tutmasını öngörüyor. Yurtdışında yaşayan veya yurtdışına seyahat edecek Alman vatandaşları Dışişleri Bakanlığı’nın sayfasındaki bu formu dolduruyor. Kişi forma kimlik bilgilerini, hangi ülkeyi, hangi kentleri, ne zaman gezeceği, ne kadar kalacağı, kendisine refakat eden kişiler ve Almanya’da bağlantıda olduğu kişiler hakkında bilgileri giriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!