Güncelleme Tarihi:
Adı açıklanmayan bir milletvekili, Parlamento Bilimsel Hizmetler Dairesi’ndeki hukukçulardan anayasaya göre Cumhurbaşkanı Gauck’un dış politikada konuşma yetkisine sahip olup olmadığını araştırmasını istedi. İnceleme sonunda hazırlanan rapora göre, Cumhurbaşkanı Gauck’un paralel bir dış politika biçiminden kaçınması gerekiyor. Raporda Cumhurbaşkanı “Görüş belirtmede tamamen özgür değil. Devamlı karşı bir dış politika rotası izleyemez” deniyor.
KONTROL EDİLİR Mİ
Cumhurbaşkanı’nın konuşma metni parlamento tarafından kontrol edilebilir mi? Bild gazetesinin haberine göre Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi bu soruyu da inceledi. Böyle bir kontrolün anayasaya aykırı olduğu, ancak belirli durumlarda hükümetle yakın mütalaa gerekliliği bulunduğu belirtiliyor. Federal Meclis İdaresi, söz konusu raporun varlığını doğruladı. Ancak 9 Ekim tarihli inceleme için başvuran milletvekilinin adı açıklanmadı. Koalisyonun büyük ortağı Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) parlamento grup sekreteri Michael Grosse Brömer, incelemeyi sert eleştirdi. Brömer, Bilimsel Hizmetler Dairesi’ni Cumhurbaşkanı’nın görevlerini değerlendirmekten uzak durmaya çağırdı ve “Hukukçuların Cumhurbaşkanı hangi konuda görüş belirtebilir, hangisinde belirtemez gibi yetki alanını araştırması çok saçma” dedi.
Türk hükümetini eleştirmişti
Alman Cumhurbaşkanı Gauck dış politikada görüşleriyle tartışmalara yol açtı. Gauck, geçen nisan ayındaki Türkiye ziyareti sırasında hükümete yönelik eleştirileriyle gündeme gelmişti. , Cumhurbaşkanı Gauck, Münih Güvenlik Konferansı’nda Almanya’nın uluslararası politikada daha aktif bir rol üstlenmesini talep ederek karşı tartışmalara yol açtı.