Güncelleme Tarihi:
Yeşiller Partisi, bakanı “açık bir başarısızlık”la suçlayarak, olayın tam olarak aydınlatılmasını talep etti. Yeşiller Partisi Meclis Grup Sözcüsü Katrin Göring-Eckardt Passauer Neuen Presse gazetesine verdiği mülakatta, “Bakan Maas
ve eski İçişleri Bakanı Thamos de Maizière, başsavcıyı bir piyon gibi harcayıp bu işten kurtulamazlar. Şimdi, derhal basın özgürlüğüne saldırıda hangi rolü oynadıklarını açıklamalıdırlar” dedi.
KENDİ BAŞARISIZLIĞINI ÖRTMEK İSTEDİ
Liberal Demorat Parti (FDP) Genel Başkanı Wolfgang Kubicki ise Maas’ı makamının acemisi olmakla suçladı. Kubicki, “Soruşturma sürerken başsavcının görevden alınması, Federal Almanya tarihinde ilk kez olmaktadır. Adalet Bakanı eğer bu yolla kendi başarısızlığını örtmeyi düşünüyorsa yanılmaktadır. Soruşturmayı, başsavcı ile konuşup anlaşıp durdurabilirdi” dedi.
ANİ GÖREVDEN ALMA DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Milletvekili Hans-Peter Uhl ise başsavcının son üç ayda soruşturma ile meşgul olduğuna dikkat çekerek, “Adalet Bakanı nedense bu süre zarfında hiç ona karşı yetkilerini kullanma gereği duymadı” dedi. Handelsblatt gazetesine konuşan Uhl, “Bu ani görevden alma kararı düşündürücü. Zamansız olduğu için bana göre yanlış bir karar” dedi.
Almanya Adalet Bakanı Maas, Başsavcı'yı görevden alarak eleştiri oklarını üzerine çekti.
MERKEL BAKAN MAAS'IN ARKASINDA
Almanya Hükümet Sözcüsü Vekili Christiane Wirtz, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, iki gazeteci hakkında "vatana ihanet" suçlamasıyla soruşturma açan Başsavcı Harald Range'yi görevden alan Adalet Bakanı Heiko Maas'ın arkasında olduğunu söyledi.
Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin Maas'ın başsavcıyı görevden almasıyla ilgili sorularını cevaplayan Wirtz, Maas'ın Merkel ile görüş alışverişinde bulunduğunu açıkladı.
Bu tarz bir görevden almanın Alman kanunlarına göre başbakanın görüşünün alınması sonrası gerçekleşebileceğini belirten Wirtz, "Bu bağlamda Başbakan'ın Adalet Bakanı'nın bu kararına bir itirazı olmadı" ifadesini kullandı. Wirtz, "Adalet Bakanı konuyla ilgili olarak Başbakan'dan tam destek aldı" dedi.
Wirtz, Başsavcı Range'nin görevden alınıp, yerine Başsavcı Peter Frank'ın getirilmesine işaret edilerek, "Almanya'da hukuk bağımsız mı?" sorusuna, "Evet tabii ki öyle. Hukuk bağımsız. Almanya'daki kuvvetler ayrılığı ilkesini biliyorsunuz. Bu sebepten dolayı Almanya'da hukuk bağımsızdır" şeklinde cevap verdi.
İKİ GAZETECİYE SORUŞTURMA AÇTI
Almanya'da iç istihbarat örgütünün gizli belgelerini yayınladıkları gerekçesiyle “netzpolitik.org” sitesinde yazılar yazan Markus Beckedahl ve Andre Meister hakkında Federal Başsavcı Harald Range tarafından "vatana ihanet" suçlamasıyla soruşturma başlatılmıştı.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; sitede Anayasayı Koruma Dairesi'nin internetteki izleme faaliyetlerinin kapsamının genişletilmesi planlarının ele alındığı iki ayrı haber yayınlanmıştı. Haberlerde, kurumun gizli belgelerinden alıntılara yer verilmişti.
MERKEL BAŞTA MESAFELİ YAKLAŞMIŞTI
Soruşturmaya eleştirel yaklaşan politikacılar basın özgürlüğünün ihlal edildiğini savunmuş, Almanya Başbakanı Angela Merkel de soruşturmaya mesafeli yaklaşmıştı. Adalet Bakanı Heiko Maas ise eleştirilerini dile getirmişti.
Artan baskılar üzerine soruşturma geçici olarak durdurulmuştu. Federal Başsavcı Range, soruşturmaların devam etmesi için bilirkişi raporunu bekleyeceğini açıklamıştı.
Bu süreç, Başsavcı Range'in Adalet Bakanı Maas tarafından görevden alınmasıyla son buldu. Maas, Berlin'deki açıklamasında Range'nin emekliliğe ayrılması için işlemlerin başlatılacağını duyurdu. Bakan, “Federal Başsavcı'ya görevini ifa edişi ile ilgili olan güvenimin kalıcı olarak sarsıldığını bildirdim” dedi. Maas, Range'nin halefi olarak Münih Başsavcısı Peter Frank'ı önereceğini ifade etti.