Güncelleme Tarihi:
PKK'yı terör örgütü değil, bir suç şebekesi olarak değerlendiren Alman Başsavcı Kay Nehm'e Ankara'dan çok sert tepki geldi. Alman İçişleri Bakanı Manfred Kanther ise Başsavcı'dan farklı ağız kullanarak, 1993'te getirilen PKK yasağının hiç değişiklik yapılmadan uygulanacağını söyledi.
Türkiye, Almanya Federal Başsavcısı Kay Nehm'in ‘PKK’yı artık terörist örgüt değil, suç şebesi olarak değerlendiriyoruz' sözlerini resmen kınadı. Dışişleri sözcüsü Necati Utkan, ‘Hiç bir ülkenin teröristlerden kurtulmak için teröre prim verme hakkı yoktur’ dedi.
Utkan, dün düzenlediği basın toplantısında, PKK'nin terör örgütü olduğunu ‘acımasız eylemleriyle kanıtladığını’ belirterek, PKK'yı bu özelliklerinden soyutlama girişimlerinin ‘günahlarını affettirmeyeceğini ve unutturmayacağını’ vurguladı.
Dışişleri Bakanı İsmail Cem de Nehm'in açıklamasını eleştirdi ve ‘‘Bir örgütün başka bir ülkenin insanlarını öldürmesi terör sayılmıyorsa, bu yanlış bir tutumdur. Her yanlış sahibini bulur’’ dedi.
Almanya İçişleri Bakanı Manfred Kanther ise terör örgütü PKK'ya karşı 26 Kasım 1993 tarihinde konulan yasağın devam edeceğini bildirdi söyledi. Kanther, Bonn'da yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
‘Federal Başsavcı’nın açıklamasını yorumlamak istemiyorum. Zaten bu benim işim de değil. Ancak, PKK'nın Almanya'daki eylemlerinin önemli ölçüde azalmasında, bizim kararlı politikamızın etkin bir rol oynadığına inaniyoruz. Bu yönde aldığımız kararda, bir değişiklik söz konusu değildir. Yani, Bonn Hükümeti, PKK yasağının Almanya'da devam ettirilmesinde kararlıdır.'
Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel de PKK yasağının devam etmesinden yana olduğunu söyledi.
Bu arada Türkiye'nin Karlsruhe Başkonsolosu Vefahan Ocak'ın bugün öğle saatlerinde Başsavcı Nehm'le görüşerek, Türkiye'nin tepkisini ileteceği öğrenildi.
PKK-ALMAN PAZARLIĞI
Edinilen bilgiye göre, PKK'nın ‘terör örgütü’ kapsamından çıkarılması, Alman makamlarının PKK yasağına rağmen, örgüt lideri Abdullah Öcalan'la yaptığı pazarlıklar sonucunda oldu. Pazarlıkların ardından Öcalan, ‘PKK’nın Alman kanunlarına uyacağını' söylemeye başladı. Öcalan'la yapılan görüşmelerin en önemlisini, Anayasayı Koruma Örgütü'nün üst düzey yetkilisinin 1996'da Suriye'de yaptığı görüşme oluşturuyor. Daha sonra da, Berlin Eyalet Senatörü Lummer yine Suriye'de Öcalan'la görüştü.
DSP lideri Bülent Ecevit de dün DSP grubunda yaptığı konuşmada, Almanya ile PKK pazarlığını doğruladı. Ecevit, bazı üst düzey Alman politikacıların PKK liderleriyle diyalog içinde olduklarını ve ‘‘Kendi topraklarında terörist eylem yapılmaması’’ için güvence istediklerini söyledi.
Almanya'da, Başsavcı'nın açıklamasından etkilenecek en önemli dava PKK'nın Avrupa sözcüsü Kani Yılmaz'ın davası olacak. Yılmaz ‘suç şebekesi üyesi’ olmaktan çok az cezayla kurtulabilecek.