‘Alluş’un ölümü sürece darbe’

Güncelleme Tarihi:

‘Alluş’un ölümü sürece darbe’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2015 21:02

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Riyad’daki Suriyeli muhalifler toplantısına katılan İslam Ordusu’nun lideri Zehran Alluş’un öldürülmesiyle BM destekli siyasi çözüm çabalarının darbe alacağı yorumunu yaptı. Olay, Yermuk’taki IŞİD ve Nusra üyelerinin de olduğu muhaliflerin planlanan tahliyesinin de durmasına yol açtı. 

Haberin Devamı

SURİYE’de en güçlü muhalif gruplardan İslam Ordusu’nun lideri Zehran Alluş’un önceki gün füze saldırısı sonucu başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinde öldürülmesinin yankıları sürüyor. Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi Alluş’un öldürülmesinin Birleşmiş Milletler’in (BM) desteklediği barış görüşmelerini başlatmayı öngören kırılgan planını tehlikeye düşürdüğünü yazdı. Gazete, bir Suriye ordusu generalinin, Alluş ve yanındakilerin rejimin hava saldırısında öldürüldüğünü açıklarken onlardan ‘terörist’ diye söz etmesine dikkat çekti. Bununla beraber WSJ, Esad rejiminin yanında savaşan Hizbullah’ın, Alluş’un Rus hava saldırısında öldürüldüğüne dair açıklamalarına da yer verdi. Moskova suikastı üstlenmemişti. Geçtiğimiz hafta BM Güvenlik Konseyi oybirliği ile beşinci yılında olan Suriye’deki iç savaşı sonlandıracak siyasi bir çözüm için bir yol haritasının taslağına dair kararı kabul etmişti. BM gözetimindeki görüşmeler ocak ayı sonlarında başlayacaktı. 

ASKERİ ÇÖZÜM 

Haberin Devamı

Karar ülke genelinde bir ay içinde uygulanacak ateşkes için çağrı öngörüyordu. Daha sonra 6 ay içinde bir geçiş hükümeti kurulacak. Yeni seçimler de 18 ayda yapılacaktı. Ancak Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun Halid Hoca’dan önce başkanlığını yapan Hadi el Bahra, Alluş’un öldürülmesiyle ilgili WSJ’ye yaptığı açıklamada, “Elbette bu, büyük bir gecikmeye yol açacak ve tüm süreci yok edebilir de. Bu suçu kim işlemişse askeri çözüm peşinde, siyasi çözüm değil” dedi. 

CENEVRE’DE OLACAKTI

Wall Street Journal kısa süre önce Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Suriyeli muhalifler toplantısına İslam Ordusu’ndan iki yetkili katıldığına ve Esad’sız, laik, demokratik olarak seçilmiş bir hükümeti öngören bir nihai belgeye imza attığını da belirtti. Riyad’daki toplantıya da katılan Hadi el Bahra, Alluş’un liderliğindeki İslam Ordusu’nun da ocakta Esad rejimi ile Cenevre kentinde sürdürülecek müzakerelerde yer alacak muhalif heyetin içinde olmasının planlandığını kaydetti. 

AHRAR EL ŞAM’DAN SERT AÇIKLAMA

Haberin Devamı

Önceki günkü saldırıda İslam Ordusu komutanı Alluş’un yanı sıra El Kaide ile bağlantılı olduğu iddia edilen Ahrar el Şam örgütünün 7 üst düzey üyesinin de öldürüldüğü belirtilmişti. Amerikan AP’nin haberine göre grubun üst düzey yetkilisi Labib Nahhas’ın açıklamasında şöyle denildi: “Alluş’un şehadeti devrim tarihinde bir dönüm noktası olmalı ve isyancı gruplar Putin rejimi tarafından yürütülen bir yok etme savaşıyla karşı karşıya olduklarını anlamalılar.” Örgütün bir diğer lideri Abu Hassan al-Muhajer de Twitter’den, “Bir sonraki aşama isyanı başlatan liderlerin tasfiyesi olacak” dedi.     

YERMUK TAHLİYESİ DURDU

İslam Ordusu lideri Zehran Alluş’un öldürülmesinin ardından IŞİD ve El Nusra üyelerinin de olduğu binlerce muhalif savaşçı ve ailelerinin Şam’ın güneyinde rejim güçlerinin kuşattığı Filistin mülteci kampına ev sahipliği yapan Yermuk semtinden güvenli tahliyesi durduruldu. Doğrulanmayan raporlara göre ise Zehran Alluş’un öldürülmesi sonrası güvenlik endişeleri tahliye planının durdurulmasına yol açtı. 

Haberin Devamı

YENİ KOMUTAN BUVEYDANİ 

Zehran Alluş’un halefi belli oldu. Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre önceki gün öldürülen İslam Ordusu lideri Zehran Alluş’un yerine Ebu Hammam el Buveydani getirildi. 40 yaşında bir iş adamı olan Buveydani, Doğu Guta bölgesindeki Douma kentinde yaşıyor. Gözlemevi, Buveydani’nin ailesinin Müslüman Kardeşler ile yakın ilişkileri olduğunu iddia ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!