Aliyev’den Ukrayna çıkarması

Güncelleme Tarihi:

Aliyev’den Ukrayna çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2022 07:00

Batı ve Rusya arasında Ukrayna gerilimi sürerken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Kiev’e gitti. Rusya lideri Putin ile arası iyi olan Aliyev, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ile görüştü. Siyasi analistler, Aliyev’in arabulucuk ya da Rusya’ya karşı bölgede denge arayışında olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

RUSYA, ABD ve Avrupa ülkeleri Ukrayna krizi etrafında farklı platformlarda karşı karşıya gelirken, Azerbaycan’dan ilginç bir adım geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ukrayna krizinin patlak verdiği 2014 yılından bu yana ilk kez Ukrayna’nın başkenti Kiev’e resmi ziyarette bulundu. Aliyev 14 Ocak tarihinde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi. İki liderin kapalı kapılar ardında yaptığı ilk görüşmeden sonra, iki ülke heyetleri arasında temaslara geçildi. Eski Sovyet ülkeleri olan Azerbaycan ile Ukrayna liderlerinin ikili görüşmesi, siyasi gözlemciler tarafından farklı şekillerde yorumlandı.

TOHUM KİEV’DE MEYVELERİ BAKÜ’DE

Zirvenin ardından açıklamalarda bulunan Azerbaycan lideri Aliyev, “Azerbaycan ile Ukrayna ilişkilerini yeni bir boyuta taşımak için bugün stratejik önemi olan adımlar attık. Zelenski ile bir ay önce Brüksel’de bir araya geldiğimizde bu ikili görüşmeyi kararlaştırmıştık. Kiev’de yaptığımız temasların ve aldığımız kararların ardından yakında çok iyi havadislere şahit olacağımıza inanıyorum. İki ay sonra Bakü’de tekrar buluştuğumuzda Kiev’de attığımız tohumların meyvesini görmeye başlayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

EN VERİMLİ TEMAS

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise zirve sonrası yaptığı açıklamada, Azerbaycan ile Ukrayna arasında iki bağımsız devlet olarak 30 yıl önce ilişki kurulmasından bu yana “en verimli temasın” gerçekleştiğini söyledi. Zelenski, “Azerbaycan ile aramızda ekonomiden siyasete, ulaştırmadan güvenliğe tüm alanlarda stratejik işbirliğinin temellerini atmış bulunuyoruz. Özellikle ulaştırma konusunda ‘GUAM’ olarak bilinen Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldova arasındaki işbirliğini yeni bir seviyeye çıkarmamız gerektiği konusunda hemfikiriz” dedi.

ARABULUCULUK MU YENİ ORTAKLIK MI

Rus basınına konuşan siyasi analistler, İlham Aliyev ile Rusya lideri Vladimir Putin arasındaki yakın ilişkiye işaret ederek, Aliyev’in Ukrayna krizine çözüm bulunması için Putin ile Zelenski arasında arabulucu rolü üstlenmiş olabileceğini belirtti. Bir başka teoriye göre, Rusya’nın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) kapsamında Kazakistan’a askeri müdahalede bulunması, benzer durumun Ermenistan tarafından Azerbaycan’a karşı kullanılabileceği endişesini doğurdu. Bu da Aliyev’i bölgede denge kurabilmek adına Kiev’e götürdü.

Haberin Devamı

EKONOMİK ADIMLAR

Aliyev’in Kiev ziyaretinde, taraflar arasında önemli ekonomik anlaşmalar imzalandığı da belirtiliyor. Azerbaycan, Sovyetler Birliği’nin ‘tahıl ambarı’ olarak anılan ve Avrupa’nın en verimli topraklarına sahip Ukrayna’da binlerce hektar arazi kiralıyor. Azerbaycan’ın bu sayede, yakın gelecekte patlak vermesi beklenen tarım ürünleri krizine şimdiden hazırlık yaptığı yorumları da yapılıyor.

Aliyev’den Ukrayna çıkarması

28 ARALIK’TA RUSYA’DA PUTİN İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, son olarak 28 Aralık 2021’de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Strelna şehrinde bir araya gelmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!