Alıntı mı çalıntı mı

Güncelleme Tarihi:

Alıntı mı çalıntı mı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2010 00:00

Eski ABD Başkanı George W. Bush’un hafta arasında çıkan “Karar Noktaları” adlı kitabının bazı bölümlerinin başka makale ya da kitaplardan alındığı iddia edildi. Bush’un ekibinin Google taramasıyla kitaba malzeme kopyaladığı öne sürülüyor.

ABD eski başkanı George W. Bush’un, kendi anılarını yazarken intihâl yaptığı öne sürüldü. Yeni çıkan “Karar Noktaları” adlı kitabında, başkanlık yaptığı döneme ait önemli olaylara ilişkin anılarını yazan Bush, kitapta, yaşadığını anlattığı olaylardan bazılarının içinde bile bulunmamış.

The Huffington Post adlı internet sitesi, kitaptaki intihâl niteliği taşıyan bu unsurları dün yayınladı. Kitabın hazırlanması sırasında Bush’un danışmanlarının, kapsamlı bir Google taramasıyla bu ayrıntıları bulup, kitaba aktardığı tahmin ediliyor.
Bush, kitabın bir yerinde, Afganistan’da cumhurbaşkanı olan Hamid Karzai’nin yemin töreninde yaşananları anlatıyor. Ancak ilginç olan şu ki, basit bir gazete taraması bile, Bush’un o törende hazır bulunmadığını gösteriyor. Kitaptaki yemin töreni anlatımından, aktarılan unsurların, New York Review of Books’taki bir yazıdan neredeyse aynen alıntılandığı anlaşılıyor.

Kes-yapıştır metodu

Bir başka ilginç ayrıntıysa, son başkanlık seçimlerinde Muhafazakâr Parti’den adaylığını koyan John McCain’in, Bush tarafından kendisine söylenmiş gibi aktarılan, Irak Savaşı ve sonrası hakkındaki görüşleri. Bush, McCain’in, kendisine, olası bir Irak operasyonu ile ilgili olarak, “Başarı garantisi olduğunu düşünmüyorum. Ancak bu yeni stratejiyi getirmezsek, başarısızlık garanti” dediğini söylüyor. Oysa bu sözler, aynı sözcüklerle, o günlerde Washington Post’a yapılan bir açıklamadan. Benzer bir şekilde Bush, yine Irak Savaşı’yla ilgili olarak, General Tommy Franks tarafından kendisine ifade edilen bazı düşüncelere yer veriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!