Güncelleme Tarihi:
Söz konusu tez, American Journal of Human Genetics adlı saygın akademik dergide işlendi. Araştırmayı gerçekleştiren Almanya’daki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden uzmanlar, Denisovan ve Neanderthal’lerin modern insanın Avrupa ve Batı Asya’ya ulaşmasından yüz binlerce yıl önce bu bölgelere yerleşmiş ve burada karşılaştıkları patojenlere karşı bağışıklık geliştirdiğini söyledi.
Bilim insanları, modern insanın bu türler ile cinsel ilişkiye girip kırma çocuklar doğurarak bu yerel patojenlere karşı doğal bağışıklık sağlayan genleri elde etmeyi başardığını ve bu genler sayesinde hastalanmadan dünyanın dört bir yanına göç edebildiğini belirtti.
O DEĞERLİ GENLER ARTIK ALERJİ KAYNAĞI
Ancak insan ırkının Avrupa ve Asya’da başarıyla varlığını sürdürebilmesinde rol oynayan bu genlerin, şu anda bile bizleri etkileyen bazı yan etkilerinin olduğu keşfedildi.
1000 Genom Projesi kapsamında toplanmış insan DNA’larını inceleyen uzmanlar, Neanderthal’ler ve Denisovan’lardan miras alınmış olan bu genlerden üçünün hâlâ insan bağışıklığında rol oynadığını ve alerjilere neden olduğunu gördüklerini açıkladı.
Uzmanlar, bağışıklık sisteminin tehlikeli patojenlere tepki göstermesini sağlayan bu genlerin kimi zaman polen ve hayvan kılı gibi zararsız maddelere karşı da vücudun ağır reaksiyonlar göstermesine neden olabildiğini söyledi.