Alaska sahiline sığınan morslar alarma geçirdi

Güncelleme Tarihi:

Alaska sahiline sığınan morslar alarma geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2014 12:50

Denizdeki buz kütlerinin erimesi nedeniyle Alaska sahiline çıkan on binlerce mors, yetkilileri harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Alaska'nın kuzeybatısındaki Point Lay sahiline çıkan morslar, bölgede keşif uçuşu yapan bilim insanları tarafından ilk olarak 23 Eylül'de görüntülenmişti. O sırada 1,500 civarında olan mors sayısının, 27 Eylül'de çekilen ikinci fotoğrafta, 35 bine ulaştığı görülmüştü.

Bunun üzerine ABD Balık ve Vahşi Yaşam Departmanı (FWS), pilotlardan mors sürüsünün bulunduğu bölgeden geçerken 2 bin feet'in (Yaklaşık 600 metre) altına inmemelerini istedi.

Uçakların ayrıca bölgeye fazla 800 metre yaklaşmasını talep eden FWS, helikopterlere de en az 3 bin feet (Yaklaşık 915 metre) irtifada uçma ve 1,600 metre yaklaşma sınırlaması getirdi.

Alaska sahiline sığınan morslar alarma geçirdi

27 Eylül'de çekilen fotoğraf

Haberin Devamı

Uzmanlar, sürüye yakından bakmak için alçalan uçakların motorlarının çıkardığı gürültüden rahatsız olan morsların, yaşanabilecek izdiham sırasında kaçarken yavru morsları ezip öldürmesinden endişe ettiklerini belirtti.

Alaska sahiline sığınan morslar alarma geçirdi

Normal şartlarda, yılın bu aylarında, deniz yüzeyindeki buzlar üzerinde dinlenip beslenen ve üreyen morslar, buz kütlelerin erimesi nedeniyle Alaska sahiline çıkmıştı.

ABD Jeoloji Kurumu'ndan biyolog Anthony Fischbach, Alaska'ya kıyısı olan Çukçi Denizi'nde şu an hiç buz kalmadığını söyledi.

Ancak bu morsların sürü halinde Alaska kıyılarına sığındığı ilk vaka değil. 2007 yazında, deniz buzlarının rekor seviyede erimesi nedeniyle, Alaska tarihinde ilk kez on binlerce anne ve yavru mors kıyıya çıkmıştı. O tarihten bu yana son dekiz yazdan altısında benzer göçler yaşandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!