Güncelleme Tarihi:
AKPM'den yapılan açıklamada, Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi'nin Strasbourg'da yapılan toplantısı sonrasında Türkiye'deki gelişmelere ilişkin endişelerin dile getirildiği kaydedildi. Açıklamada, "Türkiye'de seçim kampanyası sırasında Twitter ve Youtube internet sitelerine erişimin engellenmesinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesiyle korunan ifade ve bilgi edinme hakkının açık bir ihlali olduğu" belirtildi.
Açıklamada, komitenin Türkiye'deki Anayasa Mahkemesi'ni, internete erişimin sınırlandırılmasını anayasaya aykırı bulan kararı nedeniyle takdir ettiği bildirildi.
"Türkiye'deki aşırı sınırlayıcı tedbirlerin barışçıl gösterileri engellediği" ileri sürülen açıklamada, "polisin aşırı güç kullanımının ve bunu yapanların cezasız kalmasının AİHS ile bağdaşmadığı" kaydedildi.
Açıklamada, barışçıl muhalefet yapanlar hakkında "geniş ve belirsiz terörle mücadele yasaları çerçevesinde" soruşturma yürütülmesinin ve uzun süren adli sürecin ve yargılama öncesi uzun tutukluluk sürelerinin Avrupa standartlarıyla uyuşmadığı belirtildi.
YOLSUZLUK İDDİALARI
"Son dönemde Türkiye'de yolsuzluk soruşturmalarını yürüten hakimler, savcılar ve polislere yönelik baskıların görüldüğü" ifadesine yer verilen açıklamada, "bunun bağımsız yargıya olan kamuoyu güvenini zedeleyebileceği" savunuldu.
Komite, Türkiye'ye baskılayıcı tedbirlere son vermesi ve mahkemelerin bağımsızlığı ile tarafsızlığını sağlama ve koruma çağrısı yaparak, bu bağlamda Türkiye ile Venedik Komisyonu arasındaki işbirliğinin memnuniyetle karşılandığını belirtti.