Akkuyu, nükleer uzmanları ikiye böldü

Güncelleme Tarihi:

Akkuyu, nükleer uzmanları ikiye böldü
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 17, 2011 16:20

Japonya’nın geçtiğimiz hafta yaşanan deprem ve tsunami felaketinin ardından nükleer facianın eşiğine gelmesi, Ecemiş fay hattına oldukça yakın bir noktaya kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali üzerine yapılan tartışmaları da alevlendirdi. Türkiye, Japonya'daki reaktörlerde baş gösteren hidrojen patlamalarının Akkuyu santralinde meydana gelme ihtimalinin olmadığını öne sürerken, uzmanlar bu konuda ikiye bölündü.

Haberin Devamı

Japonya'daki Fukuşima Nükleer Santrali'nde yaşanan sorunlarla ilgili hurriyet.com.tr'ye bilgi veren bir Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) yetkilisi, söz konusu santraldeki patlamaların reaktör değil, hidrojen patlaması olduğunun altını çizdi.

Devlet memuru olduğu için isminin kullanılmasını istemeyen TAEK yetkilisi, böyle bir patlamanın ise Mersin'de yapılması planlanan nükleer santralde gerçekleşme ihtimalinin olmadığını ifade etti.

Cengiz ÖZBEK
hurriyet.com.tr

Yetkili, "yapılacak üçüncü nesil reaktörlerde yaÅŸanabilecek olası bir sorun neticesinde açığa çıkacak hidrojenin katalizörlerle yok edileceÄŸini" söyledi.  Â

Fukuşima santralinin yaklaşık 40 sene önce inşa edildiğini ifade eden yetkili, söz konusu tesislerdeki teknolojinin eski olduğunu ifade etti.

UZMANLAR İKİYE BÖLÜNDÜ

Haberin Devamı

Ancak nükleer uzmanlar, Akkuyu santralinin güvenliğinden Türk yetkililer kadar emin değil.

TAEK eski başkanlarından Prof. Dr. Cengiz Yalçın, yapılması planlanan santralin gelişmiş bir güvenlik sistemi olan yakıt kazanı tutma düzeneği içerip içermediğinin açıklanması gerektiğini ifade etti.

Yalçın, yakıt kazanı tutma düzeneği olan bir güç reaktörünün, deprem riski de olsa, güvenli olacağını, ancak aksi takdirde risk taşıdığını belirtti.

Nükleer enerji uzmanı Prof. Dr. Tolga Yarman ise Akkuyu santralinin yapılmasına kati suretle karşı çıktı.

Otuz beş yıl önce Akkuyu’da nükleer santral kurulmasına onay veren kurulun üyesi olan Yarman, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, şu an itibarıyla bu santralin inşa edilmesinin büyük bir yanlış olacağını söyledi.

Akkuyu projesinin teknik olarak uygun olmadığını ifade eden Yarman, böyle bir girişimin, "oturma odasının ortaya yerine lazımlık koymak" anlamına geleceğini söyledi.

Şu anki şartların 35 yıl öncesine göre tamamen değiştiğini belirten Yarman, o dönem turizm kriterinin gündemde olmadığını ve Çernobil benzeri nükleer kazaların henüz yaşanmamış olduğunu ifade etti.

ANADOL: ECEMÄ°Åž YENÄ°DEN CANLANDI

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da bugün CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan ve Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ile birlikte Ankara'da konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Japonya'da deprem ve tsunami sonrası yaşanan nükleer felaketin bütün dünyayı sarstığını, felaketin nükleer santrallerin yarattığı tehdidi yeniden gündeme getirdiğini belirten Anadol, Akkuyu projesini eleştirdi.

Mersin Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santral için lisansın 1976 yılında verildiğini anımsatan Anadol, Akkuyu'nun 35 yıl önceki lisans temel alınarak yapılacağını söyledi.

Santralin kurulacağı bölgeye 25 kilometre uzaklıkta olan Ecemiş fayının 1976 yılında ölü kabul edildiğini, daha sonra fayın birinci derecede deprem riski taşıdığının bilimsel olarak kanıtlandığını dile getiren Anadol, bölgedeki deniz suyunun ise soğutmaya elverişli olmadığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!