Akıncı ve Anastasiadis çözümde en zor konuları masaya yatırdı

Güncelleme Tarihi:

Akıncı ve Anastasiadis çözümde en zor konuları masaya yatırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 11:51

Kıbrıs’ta iki aydır devam eden yeni müzakere sürecinde Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis dün 4’üncü kez biraraya gelerek yarım asırlık sorunun en zor konularından mülkiyet, toprak ve yönetim konularında çözüm kriterlerini belirledi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere ekiplerinin daha sık biraraya geleceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Başkent Lefkoşa’da BM denetimindeki ara bölgede 4.5 saat görüşen iki lider, müzakerecilerin hazırladığı ve liderlerin soyadlarından oluşan A.A. belgesi üzerinde tarafların uzlaşamadığı konuları ele aldı.

BM’NİN UMUDU ARTTI

Görüşmenin ardından acıkama yapan evsahibi BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bart Eide, daha önce Kıbrıs sorununun çözümünden umutlu olduğunu ancak yapılan bu son görüşmede çözüm umudunun daha da arttığını söyledi.

100 BİN RUM KRİTERİ


Müzakereler gizlilik esasıyla sürdürülmesi nedeniyle mülkiyet, toprak ve yönetim konularında hangi kriterlerde anlaşmaya varıldığı açıklanmadı. Ancak Kıbrıs Rum yönetiminin uzun süredir KKTC’den 100 bin Rum göçmene yetecek kadar toprak istediği biliniyor. Rumların 100 bin Rum kriteri, mülkiyet ve toprak başlıklarını doğrudan etkiliyor.

Rum yönetimi ayrıca, muhtemel bir çözümde Kıbrıs Türk devletine kalacak bölümde özel mülkiyet konusunda da ilk söz hakkının 1974 öncesi Rum mülk sahibinde olmasını istiyor. KKTC günümüzde Ada’nın yüzde 36’sını elinde bulunduruyor ve toprakların da yüzde 80’i 1974 öncesi Rum özel mülkiyetinde. Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Rum yönetiminde 1974 öncesi bıraktığı mülkleri bulunuyor. Özel mülkiyet konusunda taraflar, tazminat, takas ve iade yöntemleriyle çözüm konusunda hemfikir.

BAŞPİSKOPOS VE MÜFTÜ

Görüşmede, liderlerin sosyal etkinlikleri de ele alındı. Türk ve Rum liderler, 8 Temmuz’da Türk ve Rum ticaret odalarının düzenleyeceği ortak etkinliğe katılacak ve her iki tarafın dini liderleriyle buluşacak. Liderlerin müzakereler çerçevesinde bundan sonraki ilk görüşmesi ise, 10 Temmuz’da yapılacak.

AB DE DEVREDE

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Anastasiadis ile görüşmesinin ardından Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüşmek üzere Brüksel’e hareket edecek. Akıncı, AB yetkilileri ile Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün AB müktesebatına uyması konusunu ele alacak.

BAKMADAN GEÇME!