Güncelleme Tarihi:
Saddam'ın gizli silah depolarını milimetrik hesapla vurmak üzere özel olarak planlanan akıllı bomba ve güdümlü füzelerin şimdilik aktif bir şekilde kullanılamayacağı açıklandı.
ABD'nin Irak'ı vurmak için özel olarak hazırladığı, verilen adresi bulabilen ‘akıllı’ bombaların, aslında tam anlamıyla kullanıma hazır olmadığı ortaya çıktı. Saddam'ın biyolojik ve kimyasal silahlarını imha etmek üzere geliştirilen sığınak delici bombalarla (bunker buster), uydu güdümlü seyir füzelerinin ya henüz planlama aşamasında olduğu, ya da Körfez'deki birliklere çok az miktarda gönderildiği bildirildi.
Amerikan Hava Kuvvetleri'nden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin yaptığı açıklamada, Pentagon'un özel olarak Saddam'ı düşünerek planladığı yüksek teknoloji ürünü sofistike silahların üretimini tamamlamak için yoğun bir çalışma içinde olduğunu söyledi.
1991 Körfez Savaşı'ndan bu yana Irak'ın silah depolalarını çok daha milimetrik hesapla vurabilecek kapasitede silahlar üzerinde çalışan ABD'nin elinde yeni geliştirilen bombaları atabilecek kapasitede B-1 ve B-2 bombardıman uçakları bulunuyor. Bu uçaklar Körfez Savaşı sırasında denenmemişti.
Saddam'ı dize getirecek silahlar olarak günlerdir tanıtımı yapılan bombaların sorunları şöyle sıralanıyor:
900 kilo ağırlığındaki sığınak delici bombalarla pilotun uçuş sırasında istediği hedefe yeniden programlayabildiği patlayıcılar ve kalın duvarları deldikten sonra binanın istenen katında patlatılabilen bombalar henüz kullanıma hazır değil.
Sığınakların kalın duvarlarını deldikten sonra, hedefi bulup imha edecek şekilde geliştirilen 2.250 kiloluk GBU-28 bombaları, az miktarda da olsa Körfez'e gönderildi. Ancak henüz B-2 bombardıman uçaklarına yüklenemiyor. Ayrıca silahın, sığınaklarda gizlenmiş hedeflere karşı etkili olup olmayacağı konusunda soru işaretleri var. Amerikan Ulusal Savunma Üniversitesi'nden hava kuvvetleri alanında uzman Dan Kuehl şöyle diyor: ‘Sığınak patlatan bombalarımız var, ancak bunları nasıl patlatacağımızı bilemiyoruz.’
Olumsuz hava koşulları da, hedefe tam isabet edebilen güdümlü silahları işlevsiz hale getirebiliyor. Lazer güdümlü bombalar, ani bir ışık ışını aldıkları takdirde yolunu şaşırıyor. Bulutlu ve sisli havalarda füzelerin güdüm sistemleri felç oluyor. İşte bu engelleri aşmak üzere 450-900 kiloluk bombaları taşıyabilecek kapasitede uydu güdümlü havadan karaya füzeler geliştirildi. Uydu kontrolündeki bu füzeler hedefe 65 km kala atılabiliyor ve olumsuz hava koşullarıyla gece karanlığında pilot tarafından yönlendirilerek hedefini bulabiliyor. Ancak bu füzelerden çok az bulunuyor.
ABD ayrıca kimyasal ve biyolojik silahları atıldığı hedefe zarar vermeden yok etmek üzere, çok yüksek ısıda patlamaya yol açan bir silah üzerinde çalışıyor. Ancak bu silahla ilgili olarak çözümlenmesi gereken sorunlar var.