Zeynel LÜLE / BRÜKSEL
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 00:00
AB liderleri dün Brüksel’de, Fransa ile Almanya’nın ortak önerisi olan Akdeniz Birliği projesini onayladı. Başlangıçta Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’yi AB dışında tutmak için geliştirdiği plan, Almanya Başbakanı Merkel’in dokunuşu sonucu, esas projenin cılız kopyasına dönüştü.
AVRUPA Birliği ülkeleri, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin önerisi olan "Akdeniz İçin Birlik" (AİB) projesini "sulandırarak" benimsedi. AİB, 1995’te kurulan ve Barcelona süreci olarak adlandırılan "Euromed"in canlandırılması için kurulacak ve ayrıca AB’den yeni bir bütçe talebinde bulunmayacak. Yeni bir bütçe talebi olması halinde ise AB ülkelerinin tamamının onayı gerekecek.
Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in önceki akşam AB liderlerine sunduğu proje başlangıçta sadece Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin katılımını, dokuz yeni kurum ile bir bankanın kurulmasını öngörüyordu. Ancak Merkel, bu projenin AB’yi böleceğini ve ortak fonların bu oluşuma kanalize olacağını öne sürerek, Sarkozy’ye karşı çıktı.
AB liderlerinin üzerinde uzlaştığı proje, haziran ayında gerçekleşecek AB zirvesinde onaylanacak. Bu tarihe kadar AB Komisyonu, AB liderlerine bir rapor sunacak.
Kurulacak Akdeniz İçin Birlik, 1995’te kurulan ve "Filistin-İsrail" anlaşmazlığı nedeniyle yürümeyen "Euromed", bir başka deyişle Barcelona sürecinin canlandırılmasına yarayacak. AİB’ye, AB ülkelerinin yanı sıra, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Fas, Filistin, Suriye, Tunus, Moritanya ile halen AB ile müzakereleri yürüten Türkiye’nin üye olması planlanıyor. Libya da gözlemci olacak. AİB projesi, Avrupa’ya yönelik göçü önlemek için göçmen üreten ülkelere yardım yapılmasını, orman yangını, Akdeniz’in kirliliğinin önüne geçilmesi ve çevre temizliği konusunda işbirliğini öngörüyor. AİB’nin kuruluşu, temmuz ayında Paris’te yapılacak bir törenle gerçekleşecek.