Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2005 00:00
Bir CIA ajanının adının Beyaz Saray’dan basına sızdırılması hakkında yürütülen soruşturmada dün çarpıcı gelişmeler yaşandı. ABD Başkan Yardımcısı Cheney’nin başdanışmanı Libby, savcı tarafından resmen suçlanınca istifa etti. Her yönden köşeye sıkışan Bush’un, Watergate skandalı sonrası azledilen eski Başkan Nixon gibi yolun sonuna gelip gelmediği tartışılıyor.
DİPLOMAT eşi ABD Yönetimi’nin Irak politikasına karşı çıktığı için, adı misilleme olarak bir Beyaz Saray yetkilisi tarafından basına sızdırılan CIA ajanı Valery Plame konusundaki soruşturmada, Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin başdanışmanı Lewis Libby hakkında dava açılması kararlaştırıldı. Libby, ‘adaleti engellemek ve yalan ifade vermek’ de dahil 5 cürümden resmen suçlanınca görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Libby suçlu bulunursa 30 yıla kadar hapse çarptırılabilecek. İlk aşamada ismi sızdıran kişi olduğu düşünülen Başkan George W. Bush’un başdanışmanı Karl Rove ise büyük juri tarafından suçlanmasa da, soruşturma kapsamında kalacak.
Özel savcı Patrick Fitzgerald tarafından soruşturulan ajan skandalının ucunun Başkan Yardımcısı Dick Cheney’e kadar gittiği iddia ediliyor. Gizli ajanın adını kamuoyuna Washington Times ile birlikte ilk kez açıklayan New York Times Gazetesi, Libby’nin 2003 yılında Cheney’den ‘Politikamıza ihanet eden büyükelçi Joseph Wilson’ın ajan eşi Plame’in adını basına ver’ şeklinde net bir emir aldığını savunuyor. Gazete, savcıya ilettiği kanıtlarla, Cheney’nin CIA Başkanı George Tenet’den, Plame’in kimliğini, basına ifşa etmek üzere öğrendiğini bildirdi.
BUSH: BAŞKA İŞLERİMİZ VAR
Libby isim sızdırmakla değil, iki kez verdiği ifadelerde yalan söylemekle suçlanıyor. Başkan Bush, olayın ‘ciddi’ olduğunu belirtmekle birlikte, ‘Üzgünüz, ama ülke olarak başka meselelerimiz var’ diyerek konuyu geçiştirdi. Yardımcısı Cheney ise, başdanışmanına resmen sahip çıktı. ‘Suçluluğu kanıtlanmayan herkes masumdur’ diyen Cheney, Libby’nin suçlamalarla mücadele etmek için istifa ettiğini söyledi.
55 yaşındaki ‘Scooter’ lakaplı Libby, Cheney üzerindeki etkisi nedeniyle ‘Cheney’nin beyni’ olarak tanınıyordu. Bizzat Cheney’nin de soruşturmaya çekilmesi durumunda, zaten zor günler geçiren Başkan Bush iyice köşeye sıkışacak. Bu durumda Bush’un, siyasi fikirlerine karşı çıkanlara karşı yasadışı misilleme yöntemleri kullandığı ve basını manipule ettiği iddiaları güç kazanacak. Yorumcular, eski ABD Başkanı Richard Nixon’ın da ‘Watergate Skandalı’ ertesinde benzer bir danışman istifaları zincirinden sonra görevden azlediğini hatırlatıyor.
NIXON DA BÖYLE GİTMİŞTİ
1968 ve 1972 yıllarında Cumhuriyetçi Parti’den başkan seçilen Richard Nixon’ı 1974 yılında koltuğundan eden olay da bir ‘sızdırma’ ve istihbarat skandalıyla başlamıştı. 1971 yılında Beyaz Saray görevlileri, Vietnam Savaşı hakkındaki gizli raporu New York Times’a sızdırdığı iddia edilen Daniel Ellsberg’in dosyasını almak için psikiyatrının ofisini soydular. Biri CIA adına çalıştığını söyleyen beş kişi ise Demokrat Parti’nin Watergate otelindeki ofislerine dinleme cihazı yerleştirirken yakalandı. Nixon’ın iki danışmanı mahkum oldu, üç istifa etti. Görevden alınan John Dean, Watergate’i Nixon’la en az 35 kez konuştuklarını açıkladı. Nixon, dinleme kayıtlarını komiteye ya da özel savcıya vermeyi reddetti ve özel savcılık makamını lağvedince, olay Yüksek Mahkeme’ye intikal etti. Kayıtları buraya da vermeyen Nixon, ABD tarihinde azledilen ilk başkan oldu.