Güncelleme Tarihi:
AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğünü garanti altına alan 10’uncu maddesine aykırı davrandığına hükmetti. Dava, Atatürk’ün hatırasına hakaret içeren videolar içerdiği gerekçesiyle internet yayınlarını ve internet suçlarını düzenleyen yasa bağlamında (5651 numaralı yasa) YouTube’a erişimin Ankara Sulh Ceza Mahkemesi kararıyla engellenmesi nedeniyle farklı üniversitelerde akademisyen olarak görev yapan Serkan Cengiz, Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak tarafından açıldı.
-Araştırmalarımız engellendi: Cengiz, 21 Mayıs 2010’da, Akdeniz ve Altıparmak ise on gün sonra erişimin engellenmesiyle, “kullanıcı olarak bilgi ve fikir alma ya da yayma haklarının ihlal edildiği” gerekçesiyle erişim yasağının kaldırılmasını talep ettiler. Bunun yanı sıra erişimin engellenmesinin profesyonel akademik faaliyetleri üzerinde etki yarattığı ve YouTube’a erişimin kamu çıkarına olduğu da davacıların işlediği tezler arasında yer aldı. Ankara Sulh Ceza Mahkemesi talebi geri çevirdi. Ankara Asliye Ceza Mahkemesi de bu kararı onayladı.
-AİHM’nin gerekçesi: AİHM, davacıların akademik çalışmalarıyla bağlantılı olarak YouTube’un aktif kullanıcıları olduğunu gözlemleyerek, bu platformun önemli bir iletişim kaynağı olduğunu ve bloke edilmesinin farklı şekillerde erişilmesi mümkün olmayan spesifik bilgiye erişimi engellediğini açıkladı. Platformun geleneksel medya tarafından aktarılmayan siyasi bilgiler yayabilecek vatandaş gazeteciliğinin ortaya çıkmasına olanak sağladığı da AİHM’nin tespitleri arasında yer aldı. AİHM, bu tespitler ışığında Türkiye’nin AİHS’nin 10’uncu maddesini ihlal ettiğine karar verdi. AİHM, ihlal belirlenmesinin adil tazmin oluşturduğunu belirterek tazminat taleplerini ise geri çevirdi.