Ahmet Üzümcü Nobel’i aldı

Güncelleme Tarihi:

Ahmet Üzümcü Nobel’i aldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2013 01:06

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, dün Oslo’da düzenlenen törende çalıştığı kurum adına 2013 Nobel Barış Ödülü’nü aldı.

Haberin Devamı

NOBEL Komitesi, Suriye’de rejime ait kimyasal silahların imha edilmesinden sorumlu olan OPCW’yi bu faaliyetleri nedeniyle ekim ayında Nobel Barış Ödülü’ne layık görmüştü. Üzümcü, dün Oslo Belediye Sarayı’ndaki törende, örgüt adına 1.25 milyon dolar (2,5 milyon TL) değerindeki ödülü Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland’ın elinden aldı. Jagland, “Bu yılki ödülle Kimyasal Silahların Önlenmesi Anlaşması’na taraf olmayan ülkelerin de bir an önce anlaşmayı imzalamasını istiyoruz” dedi. Üzümcü de teşekkür konuşmasında, “Suriye’de zor bir işi başarmaya çalışıyoruz. Savaş koşullarında ve karışıklık sürerken kimyasal silahları bulup imha etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu. Üzümcü ayrıca, 1993’te Nobel Barış Ödülü’nü alan Nelson Mandela’yı da andı. Törene Norveç Kralı V. Harald ve eşi Kraliçe Sonja da katıldı.Nobel Ödülü’nü kazanan diğer isimler ise ödüllerini dün İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen törenle aldı.

Kimdir

Haberin Devamı

2010’dan beri OPCW’nin genel direktörü olan Ahmet Üzümcü (62), geçen hafta aynı göreve ikinci defa seçildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlayan Üzümcü, Suriye’de Halep Başkonsolosluğu, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği, NATO Türkiye daimi temsilciliği, 2004-2006 Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Sonra BM Cenevre Ofisi’nde Türkiye daimi temsilciliği görevini yürüten Üzümcü, 2010’da OPCW genel direktörü seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!