Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2007 00:00
Paris ile Çad hattında yetim krizi patlak verdi. Darfurlu 103 kimsesiz çocuğu Fransa’ya kaçırma girişiminde bulunmakla suçlanan 9 Fransız, 7 İspanyol, bir Belçikalı ile iki Çadlı gözaltına alındı.
Adam kaçırma ile suçlanan altı Fransız, 20 yıla kadar ağır hapis cezasıyla karşı karşıya. İki ülke yetim krizini büyütmeden çözmenin yollarını arıyor.
FRANSA ile eski sömürgesi Çad arasında yetim krizi yaşanıyor. Fransız bir hayır kurumu, Sudan’ın sorunlu Darfur bölgesinden 103 yetimi evlatlık vermek üzere Fransa’ya kaçırma girişiminde bulunmakla suçlanıyor. Olayla ilgili olarak 18 kişi gözaltına alındı.
Uçakla kaçırma girişimi geçen perşembe günü yaşandı. Darfurlu yetimler olduğu öne sürülen 103 çocuğu Fransa’ya götürmeye çalışan Zoe’nin Ambarı (LArche de Zoe) isimli Fransız hayır kurumunun elemanlarına suç üstü yapıldı. Çadlı yetkililere göre yaşları 1 ile 10 arasında değişen çocuklar, 2800 ile 6 bin Euro karşılığında Fransa’daki bakıcı ailelere ya da evlatlık verilecekti. Ayrıca iddia edildiği gibi çocukların çoğu Darfurlu değil, anne ve babası olan Çadlı çocuklardı. Zoe’nin Ambarı ise Sudan’ın Darfur bölgesinde muhtemel bir ölümle karşı karşıya olan çocukları kurtarmak için geçici olarak Fransız ailelerin yanına yerleştirmek dışında kötü bir niyeti olmadığını savunuyor.
ORGAN MAFYASI MI
Hatta Çad Devlet Başkanı İdris Deby, grubun, çocukları satma ya da organları almak için öldürme niyetinde olabileceğini öne sürdü. Siyasi gözlemciler ise Deby’nin bu olaydan kendisine siyasi bir pay çıkarma çabasında olduğunu söyledi. Haftasonu Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Deby’yi arayarak yetim krizinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Yetim krizi, tam da AB’nin Darfur kriziyle baş etmesi için Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ne barış gücü gönderme arifesinde yaşandı. Çad, önceleri AB’li barış gücüne karşı çıkmıştı.
Zoe’nin Ambarı için çalışan altı Fransız ile üç de Fransız gazeteci gözaltında. Zoe çalışanları, adam kaçırmayla suçlandı. İçişleri Bakanı Ahmet Bahir, suçlu bulunmaları halinde 20 yıla kadar ağır hapis cezasına çarptırılabileceklerini söyledi. Fransız gazeteciler ile uçağın yedi İspanyol personelini ve Belçikalı pilotun da suça işbirliği yapmakla suçlanması bekleniyor. Fransa Adalet Bakanı Rachida Dati, Çad ile aralarında hukuki anlaşma bulunduğunu, istemeleri halinde şüphelilerin ülkeleri Fransa’da yargılanabileceklerini söyledi.
UNICEF’in Çad temsilcisi Mariam Coulibaly Ndiaye, yetkililerin, kimliklerini ve yetim olup olmadıklarını anlayabilmek için çocuklarla konuştuklarını belirtti.
Bilgi notu
Sudan’ın Darfur bölgesinde dört yıldan bu yana Arap kökenli Janjaweed milisleriyle Afrika kökenliler arasında yaşanan kriz yüzünden 200 binden fazla kişi öldü, 2.5 milyon kişi yerinden yurdundan oldu. Bunların bir kısmı Çad’ın doğusundaki mülteci kamplarına sığındı.