Afrika’da özgürlüğün Lideri 90 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Afrika’da özgürlüğün Lideri 90 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2008 13:43

Afrikalıların özgürlük mücadelesinin en önemli isimlerinden Nelson Mandela, 90. doğum gününü Londra’da kutladı.

Haberin Devamı

Mandela’nın onuruna 27 Haziran Cuma günü Hyde Park'ta bir konser verildi. Queen ve Paul Rodgers, Annie Lennox, Leona Lewis gibi isimlerin sahne aldığı konserden elde edilen gelir AIDS ile mücadele eden bir yardım kuruluşuna bağışlandı.

OĞULLARINI TEKER TEKER KAYBETTİ

AIDS, Mandela için ayrı bir önem taşıyor. Mandela’nın büyük oğlu Makgatho, AIDS nedeniyle ölmüştü. Mandela diğer oğlu Thembekile'yi de cezaevindeyken, trafik kazasında kaybetmişti. ABD Senatosu da Mandela ile partisi Afrika Ulusal Kongresi'ni (ANC) ABD'nin terör listesinden çıkardı.

Mandela'nın Londra’nın merkezine dikilen heykelinin açılışı da 29 Haziran Pazar günü yapıldı. Açılışa katılan İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Mandela hakkında “Bizim neslimizin en büyük ve cesur lideri” dedi. Heykel dikilmesi fikri, şimdi hayatta olmayan Güney Afrika'daki ırkçılık karşıtı eylemci Donald Woods'a aitti. Törendeki katılan kalabalığa seslenen Mandela, “Bu heykel birinin heykeli olsa da zulme karşı direnen herkesi, özellikle de benim ülkemdekileri temsil etmeli” dedi. Mandela heykelinin bulunduğu alanda Winston Churchill ve Abraham Lincoln'ün de heykelleri bulunuyor.

Haberin Devamı

1918 doğumlu Nelson Rolihlahla Mandela, 28 yıl hapiste kaldıktan sonra 1990'da serbest bırakılmış ve 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyah başkanı (Mayıs 1994–Haziran 1999) seçilmişti. Güney Afrika’nın demokratik bir seçimle göreve gelen ilk devlet başkanı olan Nobel Barış Ödülü sahibi Mandela, modern politikacılar içinde en takdir edilenlerdendir.

1962'de Beyaz Yönetim tarafından önce 5 yıl, 1964'de de Güney Afrika Hükümeti'ni devirmek için gizli plan yaptığı gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mandela, yargılama aşamasında, halkın temsil edilmediği bir parlamento tarafından hazırlanmış yasalara uymak zorunda olmadığını savundu.

40 YILDA 100'DEN FAZLA ÖDÜL

Mandela, cezaevinde bulunduğu yıllarda, ırk ayrımına karşı mücadele veren Afrikalıların simgesi oldu.  “Mücadele benim hayatımdır. Hayatımın sonuna kadar siyahların bağımsızlığı için mücadele edeceğim” diyen Mandela, 40 yıl içinde 100’den fazla ödül aldı. 1979'da Nehru Ödülü'nü, 1983'de UNESCO'nun Simon Bolivar ödülünü aldı. 2 Şubat 1990'da Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı F. W. De Klerk, Afrika Ulusal Kongresi'ne konan 30 yıllık siyaset yasağını kaldırdı ve af ilan etti. Böylece Mandela, 11 Şubat 1990'da Cape Town'daki cezaevinden çıkarak, 28 yıl sonra özgürlüğüne kavuştu.

TÜRKİYE'Yİ KIZDIRMIŞTI

Mandela, Türkiye tarafından kendisine verilmesi kararlaştırılan 1992 yılı Atatürk Barış Ödülü'nü almayı kabul etmedi. Johannesburg'da bir açıklama yapan ANC Sözcüsü Gill Marcus, Mandela'nın ödülü, "Türk hükümetine yönelik insan hakları ihlali suçlamaları" nedeniyle kabul etmediğini ve Türkiye'yi ziyaret etmeyi düşünmediğini açıkladı. Açıklamada, Mandela'nın tüm hayatını demokrasiye, insan haklarına ve baskıların kaldırılmasına hizmet ederek geçirdiği, "Bu kararın modern Türkiye'nin kurucusu, reformcu Mustafa Kemal Atatürk'e karşı hiçbir olumsuz görüşü yansıtmadığı" belirtildi.

GÜNEY AFRİKA'NIN İLK SİYAH DEVLET BAŞKANI

Mandela'nın başında bulunduğu Afrika Ulusal Kongresi'nin ırk ayrımına karşı uzun yıllar süren mücadelesi, 1992'de sonucunu verdi. Siyahlara eşit vatandaşlık hakkı tanıyan ve Devlet Başkanı De Klerk tarafından planlanan anayasa değişikliği halkoylamasıyla kabul edildi. Bu gelişmeler, Güney Afrika Devlet Başkanı De Klerk ile Afrika Ulusal Kongresi Başkanı Nelson Mandela'ya 15 Ekim 1993'de Nobel Barış Ödülü'nü getirdi. Mandela, 10 Mayıs 1994'de Güney Afrika'nın ilk siyah Devlet Başkanı oldu.

Haberin Devamı

Mandela, Güney Afrika’da, kabilesindeki büyüklerinin kendisine taktığı “Madiba” lakabıyla ya da birçok Güney Afrikalı’nın kullandığı gibi “Mkhulu” (Büyükbaba) olarak anılır. Afrikalılar ‘Özgürlük Savaşçısı’ olarak kabul ettikleri Mandela olmasaydı demokratik bir Afrika’nın gerçekleşemeyeceğine inanırlar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!