Afganistan'da Ä°lk hedef eroin imalathaneleri

Güncelleme Tarihi:

Afganistanda Ä°lk hedef eroin imalathaneleri
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 27, 2001 12:14

ABD, Afganistan'a yönelik olası bir harekat için hazırlıklarını sürdürüyor. Bölgeye 1,5000 Amerikan askeri konuşlandırıldığı bildirilirken, harekatta ilk vurulacak hedefler arasında eroin imalathanelerinin yeraldığı belirtiliyor. ABD ayrıca, Taliban'ın elindeki Stinger füzelerinin yerlerini de tesbite çalışıyor.

Haberin Devamı

ABD'nin, Usame bin Ladin'in El Kaide terör örgütüne ait kamplara yönelik operasyon başlattığında, ilk vurulacak hedefler arasında, bir kimyasal silah fabrikası ile eroin imalathanelerinin yer aldığı belirtildi. 

Pakistanlı ve Rus istihbarat ajanlarıyla işbirliği halinde çalışan Amerikan askeri planlamacılar, savaşın ilk günlerinde vurulacak 100 dolayında hedef belirledi. Ancak bin Ladin ve gerillalarının büyük hareket kabiliyetine sahip olmaları nedeniyle vurulacak hedefler hakkında basına ayrıntılı bilgi verilmiyor. Bununla birlikte Amerikan birliklerinin ateş gücünün güney Afganistan'daki Kandahar ve Celalabad kentlerine yöneleceği uzmanlar tarafından belirtiliyor. Bin Ladin'in terör örgütlerinin altyapısı ile Taliban'ın iktidar merkezinin buralarda olduğu ifade ediliyor. 

ÖLÜ HAYVANLARDAN ANLADILAR

ABD'nin, bin Ladin ve Taliban'ın kimyasal tesislerinin bulunduÄŸu yerleri, uydu fotoÄŸrafları aracılığıyla ve bu tesislerin önüne atılmış çok sayıda ölmüş hayvandan saptadığı öne sürüldü.Â

Haberin Devamı

Öte yandan, Brooking Enstitüsü askeri analizcilerinden Peter Singer, Taliban'ın eroin kaçakçılığından yılda 50-100 milyon dolar kazandığını söyledi. 

Singer, ''bu tesislerin vurulmasının, Taliban'ın gelir kaynağını keseceğini, uyuşturucu kaçakçılığını azaltacağını, hepsinden önemlisi Taliban'ın İslama aykırı işler yaptığını teşhir ederek, propaganda açısından önemli bir kazanç sağlayacağını'' vurguladı.

Bunun yanı sıra Taliban'a ait radyo istasyonları, resmi binalar ve askeri tesislerin, Pentagon'un ''vurulacak hedefler listesinde'' yer aldığı belirtiliyor. Taliban'ın Kabil, Kandahar, Shindand ve Herat'taki havaalanları da bombalanacak. Bu alanlarda Taliban'a ait 10 kadar savaş uçağı ile 20 dolayında saldırı helikopteri bulunduğu ifade ediliyor.

1,500 BÄ°N AMERÄ°KAN ASKERÄ° SINIRDA

New York Post gazetesi, 1500 Amerikan piyadesinin Afganistan'a komşu ülkelerde konuşlandığını, 8 bin askerin ise yolda olduğunu bildirdi. 

New York Post gazetesinin haberine göre, bölgeye ilk sevkedilen kara birlikleri Özbekistan ve Tacikistan'a yerleştirildi. 

Gazeteye bilgi veren kaynaklar, ''ilk birliklerin hafta sonu sevk edildiğini ve sevkiyatın devam ettiğini'' kaydettiler. Gazete, her biri 2100 askerden oluşan dört deniz piyade grubunun da Hint Okyanusu ve Akdeniz'de konuşlandığını yazdı. 

Gizliliğe azami derecede riayet eden Pentagon yetkilileri, söz konusu 8 bin 400 deniz piyadesinin nihai hedefinin neresi olduğu hakkında açıklama yapmıyorlar. 

ABD-KUZEY İTTİFAKI İŞBİRLİĞİ

Öte yandan, Amerikan özel kuvvetlerinin ÅŸimdiden bölgeye intikal ettiÄŸi ve Taliban karşıtı Kuzey Ä°ttifakı ile iÅŸbirliÄŸi halinde Afganistan içinde operasyonlara katıldıkları öne sürülüyor.Â

Haberin Devamı

Japonya'daki Yokosuka deniz üssünden ayrılan Kitty Hawk ve onun savaş grubuna dahil 12 geminin ise yakında bölgeye ulaşacağı ifade edildi. Kitty Hawk bölgeye gönderilen 4. uçak gemisi oluyor. 


Kaynaklar, bu hafta sonuna kadar Basra Körfezi ve Hint Okyanusu'na 200 savaş uçağının daha gelmiş olacağını kaydettiler. Bölgede ABD'nin 350 savaş uçağı var. 

ABD bunların dışında, Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia adasında bulunan B-1 ve B-2 bombardıman uçaklarını da alarm halinde tutuyor. 

Missouri eyaletindeki Whiteman hava üssünde bulunan B-2 hayalet bombardıman uçakları da uzun mesafeli bir bombardıman görevi için hazır bekletiliyor. ABD ile Pakistan arasında, havaalanlarından yararlanma konusundaki müzakerelerin de devam ettiÄŸi bildirildi.Â

Haberin Devamı

ABD, Pakistan'ın güneybatısındaki üç ve kuzeybatısındaki bir havaalanını kullanmak istiyor. Bu alanlar Afganistan sınırına çok yakın bulunuyor. 

Bu arada, Başkan Bush'un emriyle şimdiye kadar 10 binden fazla yedek, silah altına alındı. Bunlardan 290. muhabere bölüğünün bu hafta Florida'dan denizaşırı ülkelere gönderileceği ifade edildi. 

Söz konusu bölük, savaÅŸ alanlarında, komutanların birlikleriyle haberleÅŸmesini yüksek teknoloji ürünü aygıtlar kullanarak saÄŸlıyor.Â

ABD VE PAKİSTAN ARASINDA GÖRÜŞBİRLİĞİ

Amerikalı ve Pakistanlı yetkililerin iki günlük görüşmeleri sona ererken, tarafların terörizme karşı mücadelenin yolları konusunda tam bir görüş birliÄŸi içinde oldukları bildirildi.  Â

Haberin Devamı

Anlaşmanın detayları hakkında bilgi verilmezken, Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in sözcüsü General Raşid Kureşi, iki ülke arasında terörizmle mücadele konusunda görüş ayrılığı olmadığını söyledi.   

Anlaşmaya rağmen, Pakistan hükümetinin Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı'nın desteklenmesi çabalarına karşı çıktığı belirtildi.   

Kureşi, ülkesinin Afganistan'a karşı herhangi bir harekat planı içinde yer almadığını ancak çabalarının terörizmi ortadan kaldırmak için olduğunu söyledi.   

Adının açıklanmasını istemeyen Amerikalı iki hükümet yetkilisi, Pakistan'ın ABD ile anlaşma haberini doğruladı ancak bilgi vermedi.

ABD STINGER FÜZELERİNİN PEŞİNDE

ABD, Afganistan'a olası bir saldırısı durumunda uçaklarını tehdit eden Stinger füzelerinin yerlerini tespit için Pakistan'la işbirliği yapıyor. 

Edinilen bilgiye göre, Pakistan ve Amerikalı askeri ve istihbarat yetkilileri arasında üç gün süren ve dün sona eren görüşmelerde, Taliban'ın elinde bulunduğu tahmin edilen 80 Stinger füzesinin yerlerinin tespit edilmesine çalışıldı. Ancak bu füzelerin Afganistan'da hangi bölgelerde bulunduğunun ne ABD, ne de Pakistan yetkililerince tam olarak bilindiği ifade ediliyor. 

Stinger füzelerinin ABD uçakları için önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken askeri kaynaklar, bu füzelerin uzman ellerde alçaktan uçan uçakları kolaylıkla düşürebileceğini belirtiyorlar. 

Bu füzelerin, 1980'li yıllarda dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından SSCB'ye karşı mücadele etmeleri için Afgan yönetimine verildiği biliniyor. 

Sovyetler'e karşı Afgan topraklarına getirilen 100'den fazla Stinger füzesi, SSCB'nin 1989 yılında Afganistan'dan çekilmesinden sonra ABD tarafından geri toplanmaya çalışılmıştı. ABD bu çerçevede her füze için 100 bin dolar vermeyi teklif etmiş ancak bu füzelerden çok azını geri alabilmişti. 

MOLLA ÖMER’DEN ‘İŞBİRLİKÇİLER’E UYARI

Taliban yönetiminin lideri Molla Muhammed Ömer, ABD yardımını kullanarak iktidarı ele geçirmek isteyen Afganların kaderinin, ülkenin Sovyetlerle savaşı sırasındaki işbirlikçilerle aynı olacağı uyarısında bulundu.

AIP'nin haberine göre, Molla Ömer, ''Afganistan'a müdahale durumunda, Amerika, Rusya ve Amerikalılar tarafından desteklenenÂAfganlar arasında farklılık gözetmeyeceÄŸiz'' dedi.

Haberin Devamı

Taliban yönetimi, beş yıl önce bugün Kabil'e girerek, dönemin Devlet Başkanı Necibullah'ı asmış ve iktidara el koymuştu.

PAKİSTAN’DAN KABİL’E YENİ HEYET

Pakistan'ın, Ulema'nın üst düzey yetkililerinden oluşan bir heyeti, Taliban'ı uluslararası toplumla işbirliğine ikna etmek için yarın Afganistan'a göndereceği bildirildi. 

Pakistan'da yayımlanan The Nation gazetesinde çıkan habere göre, Pakistan yönetimi, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer ile son gelişmeleri ele almak üzere dört kişilik ulema heyetini Kabil'e gönderiyor. 

Gazi Hüseyin Ahmed, Molla Samuel Hak, Molla Fazlur Rehman ve Molla Şah Ahmed Nurani'den oluşan heyet, ''son bir çaba çerçevesinde'' Taliban ile görüşecek. 

Bu ziyaretin İslamabad'da üç gündür süren Pakistan-ABD askeri görüşmelerinin bitişine rastladığına dikkat çekilerek, ulema heyetinin Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in görüşlerini Molla Ömer'e aktaracağı ifade edildi. 

Haberde, dört kişilik heyetin Müşerref'le Ravalpindi kentinde gizli bir görüşme yaptığı da ileri sürüldü ancak bu görüşmenin yönetimce doğrulanmadığı belirtildi. 

Taliban yönetimiyle diplomatik ilişkisi bulunan tek ülke olan Pakistan, geçen hafta da Pakistan İstihbarat Servisi (ISI) Şefi General Mehmed Ahmed'i Afganistan'a göndermişti. Ulema da yayımladığı bir fetva ile Usame Bin Ladin'in Afganistan'ı gönüllü olarak terk etmesine sıcak baktığını dile getirmiş, ancak bu, Taliban yönetimince Bin Ladin hakkında yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle reddedilmişti. 

ÇİN, SINIRDA ÖNLEMLERİ ARTTIRIYOR

Çin, Pakistan ile Afganistan sınırı boyunca ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde askeri önlemlerini arttırdı.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Pakistan sınırına 400 km uzaklıktaki KaÅŸgar kentinin makamları, ''son haftalarda aralarında ayrılıkçıların ve adi suçluların bulunduÄŸu çok sayıda kiÅŸinin tutuklandığını'' belirttiler.Â

KaÅŸgar kenti çevresinde son günlerde çok sayıda gösterin düzenlendiÄŸini belirten yetkililer, ayrıca basında yer alan ''KaÅŸgar çevresinde askeri birliklerin özellikle geceleri hareketliliÄŸini'' doÄŸruladılar.Â

Çinli yetkililer, Afganistan ve Pakistan sınırı boyunca askeri yığınağın arttırıldığını doÄŸrularken, ''Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki operasyonların'' önemli olmadığını savundular.Â

Çinli yetkililer, ''operasyonların olaÄŸan olduÄŸunu, her yıl ulusal bayramdan önce yaptıklarını'' söylediler.    Â

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili de önceki gün, ordunun, ABD'de 11 Eylül'de girişilen saldırıların ardından Pakistan ve Afganistan sınırı boyunca güvenlik önlemlerinin arttırıldığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!