Güncelleme Tarihi:
Almanya’da üst üste eyalet seçimlerinde oy patlaması yaşayan yabancı ve mülteci karşıtı parti Almanya için Alternatif (AfD), ilk kez bir yerel seçimde hedefine ulaşamadı. 6.5 milyon seçmenli Aşağı Saksonya Eyaleti’ndeki yerel seçimlerde yüzde 10 oy almayı hesaplayan AfD, yüzde 7.8 oyla düş kırıklığına uğradı. AfD, CDU’nun kalesi Cloppenburg’ta ise sadece yüzde 3.3 oy alabildi. Buna rağmen AfD, Aşağı Saksonya’da da siyasi bir faktör olduğunu gösterdi.
CDU BİRİNCİ PARTİ ÇIKTI
Yerel seçimlerden beklendiği gibi Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ise yüzde 2.5 oy kaybına rağmen sandıktan birinci parti çıktı. Sosyal Demokratlar (SPD) ve Yeşiller yüzde 4 civarında oy kaybetti. 2011 seçimlerinde yüzde 37 oy alan SPD’nin oyları yüzde 31.2’ye, yüzde 14.3 oy alan Yeşillerin oyları yüzde 10.9’a düştü. Eyaletin başkenti Hannover’de SPD sandıktan birinci parti çıktı, ama Yeşiller’le koalisyona yetmedi.
HER PARTİ SEÇMENİNDEN OY ALIYOR
Mülteci ve yabancı karşıtı kampanyalarıyla seçimlerde büyük başarı kazanan AfD, aşırı sağcı bir parti mi? AfD, hem Hıristiyan Demokrat hem Sol Parti hem Sosyal Demokrat hem Yeşiller hem de aşırı sağcı NPD seçmenlerinden oy alıyor. Her parti seçmeninden oy alması, AfD’ye aşırı sağcı denilemeyeceğini gösteriyor. Ancak AfD içinde yapılan yeni araştırma, partinin birçok konuda aşırı sağcı eğilime sahip olduğunu da ortaya koyuyor.
Dimap şirketinin yaptığı ilginç araştırma sonuçları şöyle;
* AfD seçmenlerinin yüzde 53’ü Almanya’da işsizliğin artması durumunda, yabancıların memleketlerine geri gönderilmesinden yana. CDU/CSU seçmenleri arasında bu oran yüzde 18.
* Yüzde 45’i dünyada başka milletlerin de önemli işler başardığını, ancak hiçbirinin Almanlar kadar olamadığını düşünüyor. CDU/CSU seçmenleri arasında bu oran yüzde 26.
* AfD seçmenleri arasında otoriter bir lider isteyenlerin oranı yüzde 30. CDU/CSU seçmenleri arasında yüzde 15.
* AfD taraftarlarının üçte biri, “Nazi rejiminin iyi yanları da vardı” diyor.
* Mültecileri bir zenginlik olarak gören AfD seçmenlerinin oranı sadece yüzde 15. CDU/CSU’da yüzde 70, Yeşiller’de yüzde 90.
* “İslam, özgürlükçü demokratik düzenle bağdaşır” diyen AfD taraftarlarının oranı yüzde 1. Genel olarak Almanlar arasında yüzde 50. Almanların yüzde 45’i İslam’ın demokrasiyle bağdaşmayacağına inanıyor.
* “Almanya’daki demokrasiden memnunum” diyen AfD seçmen oranı sadece yüzde 11. AfD Eşbaşkanı Frauke Petry, neonazilerin de temel hakları olduğunu savunuyor ve Nazi rejimine ait etnik kökeni kanla tarif eden völkisch sözcüğüne hep olumsuz anlam yüklenmesine karşı.
Bu araştırma sonucu AfD’nin aşırı sağa kadar uzanan, muhafazakar milliyetçi bir parti olduğunu gösteriyor.