Güncelleme Tarihi:
Gölcük'de depremden 131 saat sonra göçük altından sağ çıkarılan Adalet Çetinol'u Ermeni bir doktor kurtardı. Kayseri doğumlu Ermeni bir ailenin oğlu olan ve altı yaşında Türkiye'den ayrılarak Fransa'ya yerleşen ve Marsilya Hastanesi’nde doktorluk görevi yürüten Michel Taşhan, olayı Hürriyet'e anlattı.
‘Enkaz altından ses geliyor’ şeklindeki bir ihbarı değerlendirerek olay yerine gittiklerini belirten Fransız sağlık müdahale grubu ESCRIM mensuplarından Michel Taşhan (31), Türkçe bildiği için Adalet Çetinol'la şahsen ilgilendiğini belirtti.
KALBİ DURABİLİRDİ
‘Açılmış delikten aşağıya baktım. Kadın oradaydı. Seslendim. Sol kolunu kaldırdı. Vücudunun sağ kısmı üzerine kıvrılmış yatıyordu’ dedi. Delikten süzülerek 1,5 saat boyunca hem tıbbi müdahale yapmık için, hem de manevi açıdan dayanma gücü vermek için Adalet hanımın yanına uzandığını söyleyen Michel Taşhan, ‘Onu felçli oluşu kurtardı, hiç kımıldamamış ve enerjisini korumuştu’ dedi.
Delikten geçerek, talihsiz kadının yanına uzanan doktor ‘Seni kurtarmaya geldim. Merak etme. Oğlun da dışarıda’ dediğini ve sürekli konuşarak kadını rahatlatmaya çalıştığını belirtti. Taşhan, ‘Kaldırdığımızda kalbi durabilirdi. Sürekli vücudunun felçli olan tarafına yatmıştı. 131 saat boyunca bir tarafına kan gelmesinin engellenmiş olması, kaldırıldığında kalbe ani kan basıncı yaratabilirdi. Bu nedenle pozisyonunu bozmadan büyük uğraşlarla içeriye bir tahta uzatarak yavaşça Adalet Çetinol’u dışarıya çıkardık. Nabzı 80’di. Tansiyonu ise 11'di. Bu durum, 131 saat enkaz altında kalan birisi için gerçekten şaşırtıcıydı. Bence Adalet hanımı, felçli olması kurtardı' dedi.
Gölcük'ün Piri Reis İlkokulu bahçesine kurdukları seyyar hastahane de Hürriyet'in sorularını cevaplandıran Michel Taşhan kendisine Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un açıklamaları ve Ermenistan'dan gelecek yardım konusu hakkında söylediklerini sorduğumuzda, ‘Hiç bilmiyorum. Ne radyo dinledim, ne de TV izledim. Bizim görevimiz, burada acil tıbbi yardım bekleyen insanlara elimizi uzatmak. Gerisi beni ilgilendirmiyor’ dedi.
TÜRKÇEYİ UNUTMADIM
Ekip şefi Michel Orcel ise, deprem konusunda yılların tecrübesine sahip. 1985'de Meksika, 1988'de Ermenistan, 1990'da İran ve 1992'de Erzincan depremlerinde, Gölcük'de yürüttüğü görevlerde bulunmuş. Doktor Albay, ‘Türk Devleti’ni eleştirmek doğru değil. Çok çabuk organize oldular. Büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Kim bir kaç saat içerisinde böylesine kapsamlı bir felakete karşı durabilirdi ?' dedi. Albay, Fransız ekiplerin 10 Yalova'da, 6'da Gölcük'de canlı olarak göçük altından insan çıkardığını hatırlatarak, ‘Erzincan’da hiç canlı bulamamıştık. İran ve Ermenistan'daki sonuçlar da başarısızdı. Bu depremle en üst düzeye ulaştık. Bu da bizim ufak da olsa sevincimiz' dedi.