Güncelleme Tarihi:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Kızılay heyeti, Endonezya'nın başbenti Jakarta'daki temaslarının ardından Banda Açe'ye geçti. Şahin ile birlikte Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadık Yamaç, Türkiye'nin Jakarta Büyükelçisi Aydın Evirgen de Banda Açe'ye geldi. Bakan Şahin ve beraberindekileri, havaalanında Banda Aceh Bölge Valisi Mustafa Ebubakar karşıladı.
Ebubakar ile öğle yemeği yiyen Bakan Şahin ve beraberindeki heyet, daha sonra Kızılay'ın 700 konut yaptığı Lampuuk Köyü'ne geldi. Köyde tsunaminin ardından ayakta kalan tek yapı olan ve Kızılay'ın onarımını yaptığı Rahmatullah Camii'nin bahçesinde düzenlenen törende konuşan Mehmet Ali Şahin, buraya Aceh'lilerin acılarını paylaşmak, tsunamide hayatlarını kaybedenleri anmak için geldiklerini söyledi.
“Hayatını kaybedenler bizden iki şey beklerler. Biri duadır, diğeri de geride bıraktıklarına sahip çıkmamızdır” diyen Şahin, iki yıldır bunu yapmaya çalıştıklarını ifade etti. Mehmet Ali Şahin, tsunaminin hemen ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bölgeyi ziyaret ettiklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:
“Biz buraya ilk kez gelmiyoruz. İki sene önce de geldik. 437 sene önce de gelmiştik. İkinci Sultan Selim zamanında Aceh Sultanı Osmanlılar'dan korsan saldırılarına karşı yardım istemişti. Bunun üzerine Sultan Selim Mısır'da bulunan donanmasını gönderdi. Ve şimdi biz yine denizden gelen bir başka felaketten sonra Türk kardeşleriniz olarak yanınızda yer aldık. Bu tür felaketlerin önlenmesi mümkün değildir ancak felaketlerin oluşturacağı mağduriyetleri önlemek mümkündür. Bunun için her türlü felakete hazırlıklı olmak zorundayız. Sabah Endonezya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yusuf Kalla ile görüştüm. TÜrkiye ve Endonezya bundan sonra her türlü felakete hazırlıklı olmak için iş birliği yapacak.
Dün Banda Açe Yapılandırma Kurulu Başkanı, bu evlerin çok lüks olduğunu söyledi. Biz kendimiz için istediğimizi kardeşlerimiz için de isteriz. Kendimize layık görmediklerimizi kardeşlerimize de layık görmeyiz. Burada yaptıklarımızı yüreğimizden gelerek yaptık.”
KÜÇÜKALİ'NİN SÖZLERİ
Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali de yaptığı konuşmada, tsunaminin ardından Türk Kızılay'ı olarak hemen bölgeye geldiklerini ve gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi. Felaketin ardından başlattıkları “Asya Ağlıyor” kampanyasına 2.5 milyonun üzerinde Türk vatandaşının destek olduğunu anlatan Küçükali, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin sağladığı fonlarla birlikte felaket bölgesindeki yardımları gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Küçükali, burada dünyaya örnek olan bir gayret ve iş birliği gösterdiklerini ifade ederek, bunun sonucu olarak 1050 konut, 4 okul, 1 toplum merkezi inşa ettiklerini, ayrıca camilerle birlikte Osmanlı mezarlığını onardıklarını dile getirdi. Böylelikle Türk halkının bir kez daha yardımseverlik vasfını tüm dünyaya göstermiş olduklarını belirten Küçükali, “İnanıyorum ki, Türk Kızılayı'nın inşa ettikleri okullarda öğrenim görecek çocuklarımız iki ülke arasındaki dostluğu güçlendirerek devam ettirecektir” dedi.
BANDA AÇE BÖLGE VALİSİ EBUBAKAR
Banda Açe Bölge Valisi Ebubakar da iki yıl önceki tsunamide çok büyük bir dehşet yaşadıklarını belirterek, “Ama her olayda bir hayır olduğunu daha sonra anladık. Türk halkının Kızılay vasıtasıyla verdiği evler sayesinde çok büyük mutluluk yaşadık. Bu çalışmalar acılarımızı biraz olsun dindirdi” diye konuştu.
Ebubakar, Türk-Açe dostluğunun tarihe dayandığını hatırlatarak, onların mirasçısı olan kendilerinin bu dostluğu daha da ileri götüreceğini söyledi. Ebubakar, yaptıkları yardımlardan dolayı Kızılay'a ve Türk halkına teşekkürlerini ifade etti.
Törenin ardından Bölge Valisi Ebubakar, Bakan Şahin'e gümüş bir tabak, Kızılay Genel Başkanı Küçükali'ye de tarihi bir hançer hediye etti. Mehmet Ali Şahin de Türkiye'den getirdiği hediyeleri Ebukar'a verdi.
Bakan Şahin ve beraberindekiler daha sonra kurdele keserek köyün açılışını yaptılar.
KÖYDEN NOTLAR
Hak sahiplerine tapularını veren Şahin, evleri gezerek hak sahipleriyle bir süre sohbet etti. Tapusunu verdiği Ratna Amearudin'in evinin önünde ikiz bebekleri seven Şahin, bebeklere altın takmak istedi ancak kendisinde ve heyette altın bulunmadığı için bebeklere altın takamadı.
Öte yandan, Lampuuk köyündeki ana bulvara Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün adı, sokaklara da ağırlıklı olarak bağışçıların isimleri verildi. Hak sahiplerinin yaşamaya başladığı köyün sakinlerinden Ratna Amearudin, tsunamide biri kızı olmak üzere 67 yakınını kaybettiğini belirti. Felakette evlerinin yıkıldığını anlatan Amearudin, daha sonra eşiyle birlikte kötü durumda bir ev kiraladıklarını ve burada yaşadıklarını ifade etti.
Buradaki evlerden biri için Kızılay'a başvurduklarını belirten Amearudin, Kızılay'ın da kendisine şimdi oturduğu evi verdiğini belirterek, Türk halkı ve Kızılay'a şükran borçlu olduğunu söyledi ve teşekkür etti.
Bir diğer köy sakini tsunamide eşini ve 10 yaşındaki kızını kaybeden Zeynel Bahri de, felaketten sonra kendisine derme çatma bir kulübe yaptığını anlattı. Şimdi Kızılay'ın verdiği evlerde yaşadığını kaydeden Bahri, “Kızılay'ın yaptığı evler, Aceh'in en güzel evleri. Türk halkı bizi mutlu etti, sevindirdi. Allah da onları mutlu etsin. Çok teşekkür ediyoruz” dedi.
BİTAİ TÜRK KIZILAY'I KÖYÜ
Şahin ve beraberindeki heyet, törenin ardından Kızılay'ın yaptığı 350 konut ile Osmanlı mezarlığının bulunduğu Bitai Türk Kızılay'ı Köyüne geldi. Şahin ve beraberindekiler, burada ikinci Selim'in gönderdiği donanmayla gelip Aceh'e yerleşen askerlerin yattığı ve onarılan Osmanlı mezarlığının açılışını yaptı.
Daha sonra Kızılay'ın inşa ettiği Osmanlı Müzesini de gezen Mehmet Ali Şahin, buradan Sultan ikinci Selim Toplum Merkezi'ne gelerek Merkezi hizmete açtı.