Güncelleme Tarihi:
İşte, Kafkaslar'da fitili ateşleyen adam Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'nin bir başka özelliği...
 "Demokrasi ve özgürlük" söylemleriyle, "Gül Devrimi"yle iktidarı ele geçirmişti ama ilk icraatı hiç de "demokrasi ve özgürlükle" bağdaşmamıştı.
Bugünlerde tamamen unutulmuş görünen Gürcistan'ın içinde aynen Güney Osetya ve Abhazya gibi yer alan en az onlar kadar özerklik kazanmış olan ve Sovyetler'in dağılmasıyla bağımsızlığını ilan etmiş olan Acaristan, Saakaşvili'nin ilk hedefi olmuştu.
2004'te iktidara gelen Saakaşvili'nin ilk işi Gürcistan sınırları içinde en fazla Müslüman nüfusun yaşadığı bölge olan Acaristan'a karşı büyük bir harekat başlatmak olmuştu. Bu çerçevede uzun süren ve savaşın eşiğine kadar gelen kriz yaşanmıştı. Rusya'yla yakın olan dönemin Acaristan Devlet Başkanı Aaslan Abaşidze, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'na atıfla, garantör ülke olarak Türkiye'den de yardım istemiş ama aradığı desteği bulamamıştı.
Saakaşvili iktidarının başlamasıyla, o güne kadar Gürcistan içinde egemen bir ülke gibi hüküm süren Acaristan Özerk Cumhuriyeti, Tiflis'le bütün bağlarını kestiğini ilan etmişti.. Ancak Gürcü medyasında inanılmaz bir karalama kampanyası başlamıştı. Abaşidze, kişisel servet edinmek, insan haklarının ihlali, suç örgütlerine göz yummak gibi konularda suçlandı. Direnmesine rağmen ülkesini terk etmeye zorlandı. Abaşidze sonunda Rusya'ya gitti.
Acaristan'ın en köklü Müslüman ailelerinden birinden gelen Abaşidze’nin devrilmesinden sonra, Saakaşvili yönetimi, bölgenin özerkliğine müdahale ederek, özerk yönetimin yetkilerini kıstı. Ama hepsi bu kadar da değil. İşte o günden sonra, Gürcistan sınırları içinde yoğun Müslüman nüfusun bulunduğu Acaristan'da sinsi bir Hristiyanlaştırma kampanyası başlatıldı.
Özellikle gençler arasında devletin resmi olarak Hristiyanlaştırmayı desteklediği süreç devam ediyor. Buna rağmen Acaristan'da, çoğunluğu Khulo bölgesinde Sünni Müslümanlar bulunuyor. 2006 Acaristan İstatistik birimi verilerine göre yapılan tahminlerde, nüfusun yüzde 63'ü Gürcü Ortodoks Hristiyan ve yüzde 30'u Müslüman. BBC ise bölgede yaptığı araştırmalara dayanarak günümüzde nüfusun yarısının İslam inancında olduğu açıklamıştı.
MÄ°HAÄ°L SAAKAÅžVÄ°LÄ° KÄ°MDÄ°R
Kiev Üniversitesi Uluslararası Hukuk Fakültesi mezunu olan Saakaşvili, yüksek lisansını New York'taki Colombia Üniversitesi ve doktorasını Washington'daki George Washington Üniversitesi'nde tamamladı.
Strasbourg'daki Uluslararası Ä°nsan Hakları Enstitüsü'nden de diploma sahibi olan SaakaÅŸvili, 1995'te Gürcistan parlamentosunun reform ve hukuk komitesine baÅŸkan seçildi ve 1999'da milletvekili oldu.Â
Saakaşvili, bakanlık görevini bırakmasının ardından Ulusal Hareket Partisi'ni kurdu. Partisi Haziran 2002'de yapılan yerel seçimlerden zaferle çıkan Saakaşvili, Tiflis şehir konseyi başkanlığına getirildi. 35 yaşındaki Saakaşvili, evli ve 1 çocuk babası.
Â