Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın, NATO toplantısı için bulunduğu Brüksel’de Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile yapacağı görüşme, zorlu bir dönemden geçen ilişkilerin oturacağı zemini belirleme açısından kritik önemde. Görüşmede AB’nin ‘konuşmaktan çok dinlemede’ kalacağı ve Türkiye’nin pozisyonunu anlamaya çalışacağı belirtiliyor.
AB’NİN BEKLENTİLERİ
AB tarafının özellikle iki konuda Erdoğan’dan net tavır takınmasını istemesi bekleniyor. Bu konular, Türkiye’nin AB ile ilişkilerin geleceğine yönelik tavrı ve Erdoğan’ın Türkiye’de bundan sonra izleyeceği politikalar olacak. AB yetkilileri, insan hakları, medya özgürlüğü ve Türkiye’de tutuklu bulunan AB vatandaşı gazetecilerin durumunun da dile getirileceğini belirtiyor. İdam cezası konusu da AB’nin netleştirme beklediği başlıklar arasında yer alıyor.
Türk tarafının ise ‘tercihin AB ile yola devam etmekten yana olduğu’ mesajını vermesi ancak bunu ‘verilen sözlerin tutulmasına bağlaması’ bekleniyor. Erdoğan’ın görüşmede vize muafiyeti, gümrük birliğinin güncellenmesi ve müzakerelerde ilerleme sağlanması konularını öne çıkarmasına kesin gözüyle bakılıyor. Üçlü görüşme, olası bir Türkiye-AB Zirvesi için de zemin oluşturma potansiyeline sahip. AB kanadı, zirve fikrine soğuk yaklaşmamakla birlikte zamanlama konusunda hassas. Almanya’da eylülde yapılacak seçimler öncesinde zirve olasılığı oldukça düşük.
TRUMP’LI ZİRVEYİ KARTAL KORUYACAK
DONALD Trump’ın ABD Başkanı olarak katılacağı ilk NATO zirvesi için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Son dönemde kullanımı yoğunlaşan insansız hava araçlarının (İHA) toplantı için güvenlik tehdidi oluşturmasını engellemek amacıyla Hollanda polisine bağlı bir kartal görev yapacak. Hollanda polisi, İHA’ların etkisiz hale getirilmesi için bir süredir kartalları eğitiyor.
Testlerin olumlu sonuç vermesi üzerine kartalla İHA avına eylülde yeşil ışık yakıldı. Bu yöntem, ‘yüksek teknolojiye sahip bir sorun için düşük teknolojili çözüm’ olarak değerlendiriliyor. Kartallar, insansız hava araçlarını av gibi algılayacak şekilde eğitiliyor ve İHA’yı en kısa sürede havada yakalıyor ve kendisi için uygun gördüğü güvenli bir yere indiriyor.
NATO’YA YENİ KARARGÂH
ABD’de seçilen her yeni Başkan için geleneksel olarak düzenlenen ‘NATO buluşması’ bugün Brüksel’de yapılıyor. Brüksel’de inşa edilen yeni NATO karargâhı da örgütün kontrolüne devredilecek.
- Yapımına 18 yıl önce karar verilen yeni NATO karargâhının inşaatı 2010’da başladı.
- Eskisine oranla çok daha modern bir görünüme sahip olan ve kimine göre Atlantik Okyanusu’nun dalgalarını, kimine göre ise ABD ile Avrupa’yı temsil eden iki elin parmaklarının birbirine geçmesini temsil eden yeni bina, 1.1 milyar Euro’ya mal oldu.
- Büyük bölümü camdan oluşan ancak olası bir hava saldırısında ayakta kalabilecek şekilde inşa edilen karargâh, 240 bin metrekarelik alana yayılıyor. Merkezde 4 bin kişi çalışacak. Bin güvenlik kamerasının yerleştirildiği NATO binası, bir kriz merkezinin de yer aldığı 30 bin metrekarelik bir yeraltı bölümüne de sahip. Yeni merkezin 2017 sonunda tamamen operasyonel olması öngörülüyor.
DEAŞ İLE MÜCADELEDE NATO
m Trump’ın ilk NATO zirvesinde liderler özellikle terörle mücadelede NATO’nun üstleneceği rol ve üye ülkelerin savunma harcamalarını artırarak yük paylaşımına katkı sağlamaları konularına odaklanacak. NATO’nun DEAŞ ile mücadele için oluşturulan uluslararası koalisyona katılması da gündemde. Bu adım atılsa bile NATO muharip rol üstlenmeyecek. Üye ülkelerin ulusal plan sunması ve her yıl bunu rapor etmeleri üzerinde duruluyor. Fransız haber ajansı AFP ise NATO’da dün DEAŞ karşıtı koalisyona katılma kararı alındığını ve bunun zirvede üye ülkelerin onayına sunulacağını duyurdu.