AB'ye Kosova resti

Güncelleme Tarihi:

ABye Kosova resti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 15:24

Sırbistan, Avrupa Birliği'nin Belgrad'a tam adaylık yolunu açması karşılığında Kosova'dan vazgeçmeyeceğini açıkladı. Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, “Avrupa Birliği'nin Belgrad'a tam adaylık yolunu açması karşısında asla Kosova teslim edilmeyecek” dedi.

Haberin Devamı

AB'nin bugünkü zirvesinde “Kosova'nın nihai statüsünün belirlenmesi gerektiği vurgulandı, ayrıca Sırbistan'a hızlı resmi tam adaylık statüsü verileceği” belirtildi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Jeremiç, başkent Belgrad'da AB zirvesinin yapıldığı Brüksel ile eş zamanlı açıklamasında, eski Yugoslavya ve  Sırbistan'ın son büyük özerk bölgesi olan, nüfusunun yüzde 90'ı Arnavut Kosova'ya bağımsızlık tanınmayacağını bir kez daha dünyaya bildirdi.

Kosova'nin nihai statüsünün AB, ABD ve Rusya arabulucularıyla baş arabulucu eski Fin Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'nin sonuç alamaması üzerine BM Güvenlik Konseyince 19 aralıkta “son aşamada” ele alınması bekleniyor.

AB'DEN HIZLI ÜYELİK TEKLİFİ

Avrupa Birliği yaptığı zirve öncesi Kosova sorununun çözümü halinde Sırbistan'ı birliğe çok hızlı bir şekilde üye yapacağı yönünde bir teklif hazırlamıştı.

Haberin Devamı


Kosova'da Başbakan Agim Çeku ile yeni Başbakan olacak Haşim Taçi ve Kosova Başkanı Fatmir Seydiu, Kosova'nın en geç mayıs 2008 sonuna dek bağımsızlık ilan edilebileceğini bildirmişlerdi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Jeremiç, Belgrad'daki basın toplantısında, “AB liderleri aklı başında efendi kişilerdir. Böyle teklif  beklemiyoruz. Avrupa Birliği'nin böyle alenen uygunsuz kaba teklif  yapacağını sanmıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!