Güncelleme Tarihi:
MÜLTECİ akınının Balkanlar’da yarattığı kaotik durumun önüne geçmek için Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in inisiyatifiyle “Balkan yolu” üzerindeki ülkeler arasında önceki gün düzenlenen mini zirveden, ortak hareket ve kabul merkezlerinde 100 bin kişilik ek yer oluşturma kararı çıktı. Türkiye toplantıya davet edilmese de gerek yapılan açıklamalarda gerekse sonuç bildirisinde yapılan atıflarda önemli yer tuttu. AB ve birlik dışından toplam 13 ülkeyi bir araya getiren mini zirve sonunda yayımlanan bildiride tek taraflı eylemlerin zincirleme bir reaksiyonu tetikleyebileceği belirtilerek ülkelerin birbiriyle konuşması, Balkan yolu üzerindeki komşuların birbirleriyle ve Türkiye gibi ülkelerle yakın çalışması gerektiği üzerinde duruldu. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, kış yaklaşırken her geçen günün önemli olduğunu belirterek “Yoksa ailelerin Balkanlar’ın soğuk nehirlerinde çaresiz bir şekilde yok olduğunu göreceğiz” dedi. Toplantıdan çıkan bazı kararlar şunlar:m Yunanistan yıl sonuna kadar mülteci kabul kapasitesinde 30 bin kişilik artış sağlayacak. BM Milletler Yüksek Komiserliği (UNHCR) bu ülkeye ek 20 bin kişi için barınma desteği sağlayacak. Balkan yolu üzerinde de 50 bin kişilik kapasite oluşturulacak.
-Mültecilerin bölgedeki diğer ülkelerin sınırlarına hareketi engellenecek.
-Sınır geçiş noktalarında uluslararası koruma talebinde bulunmak istemeyenlerin ilgili ülkeye girişi engellenebilecek.
-Tüm mülteciler kayıt altına alınacak. Başta parmak izi olmak üzere biyometrik verilerin kullanılmasına öncelik verilecek.m Uluslararası korumaya ihtiyacı olmayanların onurlarına ve insan haklarına tam saygı içinde hızlı şekilde geri gönderilmeleri için ulusal ve koordine çabalar hızlandırılacak.
-AB ile Türkiye arasındaki eylem planına nihai halinin verilmesi ve uygulanması için Türkiye’yle yakın şekilde çalışılacak.
-AB ile Türkiye arasındaki geri kabul anlaşması ve vize liberalizasyonu yol haritasının potansiyelinin tam kullanımı sağlanacak.
-AB’nin dış sınırlarından sorumlu Frontex’in Ege Denizi’ndeki varlığı artırılacak, Yunanistan’daki Poseidon Ortak Deniz Operasyonu’nun boyutu genişletilecek. Frontex, bu ülkeyi kayıt ve parmak izi alma konusunda destekleyecek.
-Bulgaristan-Türkiye sınırındaki Frontex desteği artırılacak.
TÜRKİYE NİYE DAVET EDİLMEDİ
Toplantıya davetli olmasa de gerek bazı liderlerin açıklamaları gerekse sonuç bildirisinde yer alan vurgular Türkiye’nin çözümün kaçınılmaz parçası olduğunu bir kez daha gösterdi. Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye’nin yardımı olmaksızın sorunun çözülemeyeceğine vurgu yaparak, “AB Komisyonu’nun Türkiye’yle konuşmayı sürdürmesi çok, çok önemli” dedi. Yunanistan Başbakanı Çipras da, “Komisyon’un bu toplantısı olumlu bir girişim olmakla birlikte önemli bir ortak yani Türkiye davet edilmedi. Tartışma mülteci akınının geçtiği koridor ülkeler arasında oldu. Koridorun ucunda bir giriş var. Girişteki ülkeyle anlaşamazsak soruna bir çözüm bulmak çok zor olacaktır” diye konuştu. Çipras ve Merkel’in zirvede baş başa konuşmaları da dikkat çekti.