Güncelleme Tarihi:
Doksanlı yılların başında Gürcistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilân eden Abhazya Cumhuriyeti’nde muhalifler, Cumhurbaşkanlığı binasını bastı. Binlerce Abhaz vatandaşının salı akşamından itibaren Cumhurbaşkanlığı sarayının önünde toplanması ve konutun camlarını kırarak içeri girmesinin ardından Abhazya Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab’ın kenti terk ettiği öne sürüldü. Rusya merkezli Interfax ajansına göre, Cumhurbaşkanı Ankvab, başkent Sohum’dan, kuzeybatıdaki memleketi Gudauta kentine geçti. Yine Interfax ajansı, Ankvab’ın hükümete yönelik protestoları “silâhlı bir darbe girişimi” olarak nitelendirdiğini yazdı.
Muhalifler eylemde
Ülkeyi terk ettiği iddiaları da gündeme gelen Ankvab televizyondan halka seslenerek, “Kaçmadım, hâlâ Abhazya’dayım. Güvenlik güçlerimiz durumu kontrol altına almak için önlem alıyor” açıklamasını yaptı. Kriz üzerine Abhazya Parlamentosu da olağanüstü bir oturum düzenledi. Ayaklanmanın gerekçesi olarak, Ankvab’ın totaliter bir yönetim uygulaması, Moskova’yla ilişkilerde yanlış tutum sergilemesi, Rusya’ya ekonomik olarak bağımlı bir imaj çizmesi ve dolayısıyla tam bağımsız olamaması gösterildi. RIA Novosti ajansının haberine göre, muhalif lider Raul Hacimba, Cumhurbaşkanı Ankvab’ın kabineyi dağıtma sözü verdiğini öne sürdü, fakat bu iddia yerel medyadaki kaynaklarca yalanlandı. Hacimba, “İstediğimizi alana dek buradan (Cumhurbaşkanlığı sarayı önünden) ayrılmayacağız” diyerek ‘devlet organlarının yeniden şekillenmesi için yönetimi geçici olarak kontrollerine alacaklarını’ söyledi.
Bilgi notu
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1992-1993’te meydana gelen iç savaş sonrasında Abhazya, Güney Osetya ile birlikte Gürcistan’dan ayrılmış ve tek taraflı olarak da bağımsızlıklarını ilan etmişti. Moskova, 2008’de Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan beş günlük savaşın ardından iki bölgenin bağımsızlıklarını tanımıştı.