Güncelleme Tarihi:
Binlerce Abhaz vatandaşının cumhurbaşkanlığı sarayı önünde toplanmasının ardından Abhazya Cumhurbaşkanı Aleksandr Ankvab’ın başkent Sohum’dan Gudauta kentine geçtiği öğrenildi.
Muhalifler yolsuzluk ve otoriterlikle suçlarken cumhurbaşkanının ve hükümetin istifasını istedi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre bazı göstericiler cumhurbaşkanlığı sarayının camlarını kırdı. Gece boyu süren gösterilerde vatandaşa karşı herhangi bir güç kullanılmadığı öğrenildi.
RİA Novosti haber ajansının bildirdiğine göre, yapılan eylemi “darbe girişimi” olarak değerlendiren Ankvab, "Kaçmadım. Hâlâ Abhazya'dayım" dedi.
"HALK DEMOKRATİK HAKKINI KULLANIYOR"
Yapılan gösterilerin demokratik çerçevede ilerlediğini ifade eden Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Koç, gösteriler neticesinde hiçbir olay yaşanmadığını söyledi. Abhazya Cumhurbaşkanı Ankvab’ın totaliter bir yönetim sergilediği gerekçesiyle uzun süredir muhaliflerin itirazlarda bulunduğunu söyleyen Koç, “Bizim alışık olduğumuz olaylar orada yaşanmıyor. Halk demokratik hakkını kullanıyor. Hiçbir şekilde polis müdahalesi yok. Zaten uzun süredir halk cumhurbaşkanına direkt olarak şikayetlerini iletebiliyordu. Abhazya tam anlamıyla dünyaya demokrasi dersi veriyor” diye konuştu.
Ankvab’ın ülke kaynaklarını doğru kullanmadığına dair eleştiriler de olduğunu söyleyen Koç, “Halk kaynakların daha çok ihtiyaç olan yerlerde kullanılmasını istiyor. Bu konuda sıkıntı yaşanıyor. Uzun süredir bu konuda görüşmeler yapılıyor. Yakın zamanda sonuçlanır” dedi.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1992-1993’te meydana gelen iç savaş sonrasında Abhazya, Güney Osetya ile birlikte Gürcistan’dan ayrılmış ve tek taraflı olarak da bağımsızlıklarını ilan etmişti. Moskova, 2008’de Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan beş günlük savaşın ardından iki bölgenin bağımsızlıklarını tanımıştı.