ABD'nin vetosu Batı Şeria'da protesto edildi

Güncelleme Tarihi:

ABDnin vetosu Batı Şeriada protesto edildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2011 18:12

Batı Şeria'da Filistinliler, BM Güvenlik Konseyi'nde Yahudi yerleşimleriyle ilgili kınama kararını veto eden ABD'yi protesto etti. El Fetihli yetkililerden de ABD vetosuna tepki büyüyor.

Haberin Devamı

Batı Şeria'nın merkezi konumundaki Ramallah'ın El Menara meydanını dolduran ve sayılarının 3 bini aştığı belirtilen Filistinliler, Washington'u ve ABD Başkanı Barack Obama'yı kınayan "Washington işgali ve yerleşimleri destekliyor", "ABD'nin küstahlığı ve yerleşimler altında görüşmelere hayır" yazılı pankartlar taşıdı, sloganlar attı.

Yoğun yağmur altında da devam eden gösteriye katılanlar, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a desteklerini dile getirirken, bir taraftan da Filistin halkının bölünmenin sona ermesini istediği mesajını da verdiler.

Gösteride konuşan El Fetih Merkez Komite üyesi Mahmud Alul, vetonun Filistin halkına ve özgürlüğüne karşı yapılmış bir hareket olduğunu, İsrail'in adaletsizlerine, saldırgan tutumuna ve işgaline destek verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bir diğer Merkez Komite üyesi Tevfik Tıravi de, Arap halklarının liderlerine karşı gösteriler yaparken, Filistin halkının, liderliğinin aldığı cesur kararını desteklemek için toplandığını belirtti. ABD'nin Filistin halkına yönelik adaletsizliklere, saldırılara ve yerleşimlere desteğini resmi olarak ortaya koyduğunu belirten Tıravi, böylece Amerika'nın bir "özgürlükler ülkesi" olduğu iddiasının da sahte olduğunun gösterildiğini ifade etti.

DİPLOMATİK TERÖRİZM

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) eski Sözcüsü Gassan El-Masri ise hem Amerika'nın vetosunu ve hem de Obama'nın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı, vetodan önce yerleşimlerle ilgili kararı geri çekmeye ikna etme çabalarını "diplomatik terörizm" olarak nitelendirdi.

Vetonun, ABD dış politikasının gerçek niyetini ortaya koyduğunu söyleyen El-Masri, bu vetonun, İsrail-Filistin barış sürecinin bir sponsoru olarak, Amerika'nın kalan ne kredisi varsa ona da zarar verdiğini kaydetti. El-Masri, vetonun aynı zamanda, ABD'nin İsrail işgalinin izlediği yerleşim politikası konusunda da stratejik olarak müttefiki olduğunu gösterdiğini; Obama'nın iki devletli çözüme verdiği desteğin de sahte olduğunu ifade etti.

El-Masri'ye göre, son gelişme, bağımsızlık ve demokrasi arayışlarının yükseldiği Arap toplumunda Amerika'ya karşı düşmanlığı da artıracak.

Haberin Devamı

El-Masri, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün halka önderlik etmede daha fazla rol almasını ve Arap dünyasıyla da daha fazla stratejik ilişkiye girilmesini önerdi.

Üst düzey El-Fetih yetkililerinden Muhammed Ştayye de vetonun, Amerika'nın kısa dönemli amaçlarına hizmet ettiğini, ancak uzun dönemde stratejik çıkarlarına zarar vereceğini söyledi. Merkez Komite üyesi Ştayye, vetoyla Amerika'nın Arap dünyasındaki değişiklik ve demokrasiye verdiği destekle de çelişkiye düştüğünü dile getirdi.

Ştayye, Abbas'ın, Gazze'deki Hamas lideri İsmail Haniyye'den hükümeti kurmasını istediğinde ABD'nin yaptırımlarla tehdit ettiğini dile getirip, Abbas, Hamas'la tekrar birlik oluşturmakta hemfikir olduğunda da ABD'nin bu kez de mali yardımları iptal etmekle tehdit ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ştayye'ye göre, Abbas, 2008'de Şam'daki Arap Birliği toplantısına katıldığında da Washington tarafından üçüncü kez yardımları kesme konusunda uyarıldı.

Ştayye de, bundan sonra ABD'nin demokrasiyi desteklediği konusunda Arap toplumunu ikna etmesinin zor olacağını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!