Güncelleme Tarihi:
Siyaset uzmanları, Irak savaşıyla Vietnam savaşını kıyaslayarak yukarıdaki gibi yorumlar yapıyor. Bu uzmanlardan John Mueller, “Vietnam savaşıyla kıyaslarsak Irak savaşına Amerikan halkının verdiği destek çok çabuk kayboldu” diyor ve şunları belirtiyor:
“Bu savaşta ABD 2 bin kayıp verdi ama savaşa halkın desteği, 20 bin askerin hayatını kaybettiği Vietnam'da 1968 yılındaki Tet taarruzu sırasında savaşa verilen desteğin seviyesine indi. O taarruz, Vietnam savaşında psikolojik dönüm noktası olmuştu.”
Başka bir siyasetbilimcisi Charles Franklin de, Amerikalıların savaşa karşı olmakla birlikte sokaklarda yürümemesini, hem askerliğin mecburi olmamasına, hem de savaşın halkın günlük hayatına fazla yansımamasına bağlıyor. Wisconsin üniversitesinde ders veren Franklin, “Bu savaş ne kadar zorlu olsa da, Vietnam savaşından çok daha küçük bir toplum kesimini etkiliyor” diyerek şöyle konuşuyor:
“Mesela okulda gösteriler yapılmıyor değil, ama bunların Vietnam savaşı sırasında yapılan gösteriler ve 60'lı yıllardaki olaylarla uzaktan yakından ilgisi yok.”
Franklin, “Bizim okuldan hiçbir öğrenci asker olmadı. Irak savaşına katılan gönüllülerin sayısı da çok az. Bu, insanların savaşa karşı seslerini yükseltmelerini engelliyor. Bugün barış eylemcilerinin sayısı da 60'lardakinden çok daha az” diyor. Barış eylemcileri ise savaş karşıtı hareketin genişlediğini düşünüyor.
“ANSWER” adlı örgütün yöneticilerinden Brian Becker, savaşın üçüncü yıldönümü dolayısıyla büyük gösteriler yerine değişik yerlerde çok sayıda küçük gösteriler yapmayı tercih ettiklerini söylüyor. Irak savaşının üç gün önceki üçüncü yıldönümünde, ABD'nin büyük kentlerinde gazeteciler ve güvenlik güçlerine göre, en fazla 10 bin kişi sokaklardaydı. Oysa Vietnam savaşı yıllarında yüzbinler sokaklara çıkıyordu.
REFERANDUM
Bu arada kuzeydeki Wisconsin eyaletinin 32 beldesinde 4 nisanda referandum yapılacak. Referandumda halka, askerlerin Irak'tan dönmesini isteyip istemediği sorulacak. ABD'de yapılan son kamuoyu araştırmaları, halkın yüzde 50'sinin askerlerin çekilmesini arzu ettiğini gösteriyor.
Pew araştırma merkezinin son nabız yoklamasına göre, halkın yüzde 57'si de Amerikan birliklerinin çekilmesiyle Irak'ta terörizmin şiddetleneceğini düşünüyor. Bu sonuçları değerlendiren uzman Charles Franklin şunları söylüyor:
“Kamuoyu hem orada bulunmaktan üzgün, hem de oraya gitmek zorundaydık diye düşünüyor. Hiçbir şeyin doğru yapılmadığına inanıyor. Halkın kafası karışık, bu badirenin nasıl atlatılacağını da bilmiyor.”