Güncelleme Tarihi:
Ankara Yönetimi’nin Suriye’nin El Bab Kenti’nde 9 Aralık’tan beri DEAŞ’a karşı yoğun biçimde süren operasyonların ABD’nin başını çektiği DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyon tarafından desteklenmemesinin koalisyonun DEAŞ’la mücadelede İncirlik Üssü’nü kullanıyor oluşunu ‘sorgulanır’ hale getirdiğini söylemesinin ardından koalisyon sözcüsü, İncirlik Üssü’nün DEAŞ’la savaşta “paha biçilmez” olduğunu ve El Bab için Ankara ile diplomatik görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.
DEAŞ’la savaşı yürüten Öz Kararlılık Operasyonu’nun Sözcüsü Albay John Dorrian, gazetecilerin sorularını yanıtladığı haftalık basın toplantısında, İncirlik Üssü’nün koalisyon için önemi konusunda şunları söyledi: “Ortaklarımız olan güçler için istihbarat, izleme, keşif ve aynı zamanda düşmana ve kaynaklarına karşı saldırı düzenleme açısından İncirlik kullanılmaya devam ediyor ve kesinlikle paha biçilmez. Tüm dünya oradan yürütülen operasyonlar sayesinde daha güvenli. Koalisyon ve DEAŞ’a karşı süren savaş için çok önemli bir üs.“
Dorrian, İncirlik Üssü’nün koalisyonun erişimine kapatılması konusunda endişeli olup olmadıkları yönündeki bir soruya ise “Bu konuda spekülasyon yapmak uygun olmaz. İki hükümet (ABD ve Türkiye) ve koalisyon arasında çok üst düzey görüşnmeler devam ediyor” diye yanıt verdi.
GEÇEN HAFTAKİ UÇUŞ
Dorrian, diplomatik görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde koalisyonun El Bab’da Türkiye’ye destek verme kapasitesine sahip olup olmadığı konusunda Suriye’nin kuzeyinde ABD askerlerinin Türk askerleriyle çalışmaya devam ettiklerini, istihbarat toplandığını ancak konunun detaylarına giremeyeceğini söyledi. Sözcü, geçen perşembe koalisyon uçaklarının El Bab’da operasyon yürüten Türk askerlerinin isteği üzerine bomba atmadan El Bab’ın üzerinde uçmalarının El Bab için bir destek anlamına gelip gelmediğine ise açıklık getirmedi.
MENBİÇ İÇİN GÜVENCE
Devam eden müzaklereler konusunda Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar ise 3 Ocak Salı günü ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasından yapılan telefon görüşmesinin de büyük oranda El Bab’daki duruma ilişkin olduğunu ve iki tarafın ortak bir zeminde buluşmak için karşılıklı güvenceler beklediğini aktardı. ABD’nin El Bab’da Türkiye’ye destek vermek için Türkiye’nin El Bab’dan sonra 12 Ağustos’ta DEAŞ’tan kurtarılan ve şimdi YPG’nin ana unsurunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki, 50 km doğuda yer alan Menbiç’e doğru ilerlememesi için güvence istediği, Ankara’nın ise bu güvenceyi vermek için Menbiç’teki tüm YPG unsurlarının kenti boşaltmasını şart koştuğu öğrenildi. Üst düzey bir Amerikalı yetkili, Hürriyet’e, Türkiye’nin DEAŞ’tan kurtarılan Menbiç’e ilerlemesine karşı olduklarını söyledi.