ABD'li bilim insanlarından yepyeni bir su kaynatma metodu

Güncelleme Tarihi:

ABDli bilim insanlarından yepyeni bir su kaynatma metodu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2016 09:43

"Bilim insanları su kaynatmanın daha iyi bir yolunu keşfetti." Bu cümleyi okuyup da "Daha neler?" demeyecek birileri var mıdır acaba aramızda? Nihayetinde su kaynatmaktan bahsediyoruz değil mi? Tencereyi ocağın üstüne koyar kaynatırız. Ancak ne yazık ki işler her zaman o kadar basit olmayabiliyor.

Haberin Devamı

Bazen su kaynatmanın amacı sıcak su elde etmenin bir adım ötesi olabilir. Örneğin bir türbinde kullanmak ya da enerji üretmek için su buharına ihtiyaç duyduğumuzda da su kaynatabiliriz. Ancak bu esnada ısı enerjisinin çok büyük bir kısmı boşa gider. Suyu ısıtmak için geliştirilen yeni metot bu ısı israfını önleyebilir.

Kaynayan suda çıkan baloncukları kontrol altına alarak, daha fazla buhar yaratılabilir, suyun daha az enerji kullanılarak daha hızlı soğutulması sağlanabilir.

ABDli bilim insanlarından yepyeni bir su kaynatma metodu

ABD'de Oregon State Üniversitesi'nde keşfedilen ve detayları Nature dergisinde yayınlanan bu yeni metot için "nanomaddeler" kullanılıyor. Suyun kaynatılacağı kabın iç yüzeyine hidrofobik (suyu iten) polimerlerden minik noktalar konuyor. Kalan alanlar ise hidrofilik (suyu çeken) polimerlerle kaplanıyor. Bu iten ve çeken noktacıkların yerlerinin hesaplanarak belirlenmesiyle kaynayan suda mükemmel baloncuklar yaratılabiliyor. Baloncuklar yüzeye çıkıp patladığında ise ortaya su buharı çıkıyor.

Haberin Devamı

Nanoparçacıkların kabın yüzeyine yerleştirilmesi için ise standart ofis tipi bir yazıcı kullanılıyor.

ABDli bilim insanlarından yepyeni bir su kaynatma metodu

Normalde su kaynarken her zaman baloncuk çıkarmıyor. Kabın bir noktasında "çekirdek" oluşturabilecek bir pürüz vb. olması gerekiyor. Oregon State Üniversitesi uzmanları, kabın üzerine noktaları kendileri yerleştirerek, baloncuk çıkışını şansa bırakmamış oluyor. Böylece suyun kaynaması kontrol altına alınabiliyor. 

Örneğin noktacık sayısının artması daha fazla baloncuk, dolayısıyla daha hızlı ısı kaybı demek. Bu da örneğin enerji santrallerindeki soğutucularda işleri çok kolaylaştırıyor.

BAKMADAN GEÇME!