Güncelleme Tarihi:
AB Komisyonu, 18 Mart'ta gerçekleştirilen Türkiye-AB mutabakatının uygulanmasına ilişkin üçüncü değerlendirme raporunu yayımladı.
Raporda, Türkiye’ye vize serbestinin sağlanması için yerine getirilmesi gereken toplam 72 kriterden geriye yedi kriterin kaldığı belirtilerek, eksik kriterler şu şekilde sıralandı:
"AB standartlarında tam uyumlu biyometrik pasaport çıkartılması, yolsuzlukla mücadele için önlemlerin alınması, Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması yapılması, terörle mücadele yasa ve uygulamalarının Avrupa standartlarına uyacak şekilde düzenlenmesi, AB standartlarında kişisel verilerin
korunması düzenlemesinin kabulü ve uygulanması, suç bağlantılı konularda AB’nin tüm ülkeleriyle etkili işbirliği yapılması ve AB-Türkiye Geri Kabul Anlaşması’nın tüm maddelerinin uygulanması."
Raporda, Türkiye ve AB’nin geriye kalan kriterler konusuna çözüm bulmak için devamlı iletişim içerisinde olduğuna dikkat çekildi.
Türkiye-AB mutabakatının uygulanmasındaki zorluklara rağmen istikrarlı biçimde sonuç verdiğine işaret edilen raporda, mutabakatın başlamasından bu yana Türkiye’den Yunanistan’a geçişlerde ve Ege Denizi’ndeki ölümlerde önemli ölçüde azalma olduğu kaydedildi.
Raporda, bu yıl Haziran-Eylül döneminde Türkiye’den Yunanistan’a günlük ortalama 81 sığınmacının geçiş yaptığı, bu sayının bir önceki yıl ortalama 2 bin 900 civarında olduğu bildirildi.
600 MİLYON EURO’LUK DOĞRUDAN DESTEK
Öte yandan AB Komisyonu, Türkiye'nin Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarına toplam 600 milyon euro’luk doğrudan destek sağlanacağını bildirdi.
AB Komisyonu, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara daha önceden yapılmış harcamalar için Milli Eğitim Bakanlığına ve Sağlık Bakanlığına 300'er milyon euro doğrudan kaynak aktarılmasının onaylandığını açıkladı.
Destekleme, Türkiye'nin hali hazırda Suriyeli sığınmacıların sağlığı ile sığınmacı çocukların zorunlu eğitimi noktasındaki masraflarına katkı olarak verilecek.
AB, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'nde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar euro’luk fon sağlamayı taahhüt etmişti. 18 Mart’taki zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar euro’luk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı. Fonların, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.
Türkiye, uzun süredir AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yönelik mali yardımını yeterince hızlı aktarmadığını belirtiyordu.