Güncelleme Tarihi:
The Washington Post’ta yer alan habere göre, böylece terör şüphelilerini arayan polis görevlileri, yolcuların PNR (Passanger Name Record) bilgilerine erişerek, Avrupa sınırları içinde seyahat eden yolcuların isim, kişisel bilgileri ve kredi kartı bilgilerine ulaşabilecek.
Proje, 2011’de gündeme gelmiş ancak Avrupa Parlamentosu’nun data gizliliğine ilişkin endişeleri sebebiyle gecikmişti.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için önümüzdeki haftalarda Avrupa Parlamentosu’ndan onay alınması gerekecek. Ülkelere bu mekanizmayı hayata geçirmek için iki yıl süre verilecek.
Anlaşmaya ilişkin tartışmaların düğüm noktası olan, verilerin ne kadar tutulacağına ilişkin görüşmeler ise karara bağlandı. Buna göre, veriler beş yıl tutulacak, ancak altı ay sonra, isim, adres ve fatura bilgileri “maskelenecek”.
YUNANİSTAN FRONTEX İLE ÇALIŞMAYI KABUL ETTİ
AB bakanlarının toplantısının ardından ayrıca; Yunanistan’ın, AB’nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex ile çalışmayı kabul ettiği bildirildi.
Türkiye ve Yunanistan üzerinden sığınmacı akınına ilişkin, deniz ve kara sınırlarının nasıl daha iyi denetlenebileceği tartışılıyordu.
Bu ana transit güzergâhları üzerinden, sadece bu yıl 800 bin sığınmacının Avrupa’ya ulaştığı biliniyordu.
Avusturya İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner, Frontex ile işbirliği yapmamakla eleştirilen Yunanistan’ın denizden sınır güvenliğini sağlamak, kayıt altına almak, sığınmacılara konaklama ve diğer hizmetleri sağlama konularında AB’den yardım isteğini hatırlatarak, ülkenin “sonunda sorumluluk alması ve harekete geçmesini” övdü.
Frontex de Ege denizinde devriye görevlilerinin konuşlandırılması için çalışmaları hızlandırdı.