Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği liderleri Brüksel’de iki gün iki gece süren pazarlıkların ardından İngiltere’ye ‘özel statü’ veren bir anlaşma konusunda uzlaştı. İngiltere’nin AB’de kalıp kalmayacağına ilişkin referandumun gerçekleşebilmesi için gerekli zemini hazırlayan ve Başbakan David Cameron’un ‘zafer’ olarak pazarlayabileceği uzlaşının içeriği, Birlik kuralları fazla zorlanmaksızın Londra’ya istediğinin verildiğini gösteriyor. Cameron, ülkesinin AB’deki geleceği açısından ‘kader anı’ niteliğinde olacak referandumun 23 Haziran’da yapılacağını açıkladı.
CAMERON AB’DEN YANA
Zirve sonrasında, Avrupa’nın işine yaramayan kısımlarının dışında yer alacaklarını ve reforme edilmiş AB’de kalınıp kalınmayacağına İngiliz halkının karar vereceğini belirten Cameron, “Sırtımızı AB’ye dönmek çözüm değildir. Brüksel’i değil, İngiltere’yi seviyorum. İngiltere Başbakanı olarak işim, İngiliz çıkarlarını korumak. AB ile ilgili şüphelerim var ama bu birlikten çıkmak için bir neden değil” dedi. Ülkesinin, reforme edilmiş bir AB’de daha güçlü, iyi ve güvenli olacağına inandığını söyleyen Cameron, “Ülkemin AB’de kalması için kampanya yürüteceğim” diye konuştu.
AB AÇIK BÜFE DEĞİL
AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ise “Brüksel’i Avrupa’nın diğer kısımlarından daha çok seviyorum” diye başladığı konuşmasında, “İngiltere için, diğer üye ülkeler için ve AB için adil bir anlaşma. Anlaşma, İngiltere’nin tüm kaygılarına cevap veriyor ve aynı zamanda birliğimizin temel prensiplerine saygılı” ifadelerini kullandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’ye çok fazla bir şey verildiği görüşünde olmadığını belirtirken Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “AB, herkesin dilediğini alabileceği açık büfe bir sistem değildir. İngiltere halkının kararı ne olursa olsun buna hazırlıklı olmalıyız” dedi.
İMTİYAZ PAKETİNDE NELER VAR
Paketin en dikkat çekici unsurlarından birini ‘imdat freni’ oluşturuyor. Olağanüstü koşulların bulunması halinde diğer AB ülkelerinden gelen göçmenler için sosyal hakları kısıtlama amaçlı ‘imdat freni’ uygulaması devreye sokulacak. İlgili kişiler bazı sosyal haklardan yararlanabilmek için dört yıl beklemek zorunda kalacak. ‘İmdat freni’ yürürlüğe girdikten sonra yedi yıl geçerli olacak.
“Daha yakın Birlik” yaklaşımı İngiltere için geçerli olmayacak. Ulusal parlamentolara AB yasalarını durdurma ya da değiştirme hakkı tanıyan ‘kırmızı kart’ uygulaması devreye sokuluyor. Bu uygulamanın pratiğe dökülmesi için üye ülkelerin yüzde 55’inin ortak hareket etmesi gerekiyor.
AB’nin birden fazla para birimi olduğu kabul edildi. Euro Bölgesi’nde olmayan ülkeler zordaki ülkeleri kurtarma paketlerine katkı sağlamak zorunda olmayacak. Euro Bölgesi’nde olmayan bir ülke mali istikrarını etkileyebilecek Euro kurallarının tartışılmasını talep edebilecek.