Güncelleme Tarihi:
Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler ve Türkiye’nin AB hedefi açısından "kritik" bir haftaya girildi. AB Daimi Temsilcileri Komitesi (COREPER), Müzakere Çerçeve Belgesi ve Dönem Başkanı İngiltere’nin müzakereleri açarken yapacağı konuşma konusunda konsensüs sağlamaya çalışacak. Avrupa Parlamentosu da Türkiye’nin AB süreci ve Ek Protokol’ü ele alacak.
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, 3 Ekim öncesi yaşanan sorunları değerlendirirken pozisyonların sertleştiğini öne sürdü.
Gazetede, bir İngiliz diplomatın, "Türkiye’ye karşı çıkanlar, kulislerde pek onurlu olmayan bir pazarlık yürütüyor" sözlerine de dikkat çekildi.
YOL HARÄ°TASI
Türkiye’nin Kıbrıs deklarasyonuna yanıtı olan karşı deklarasyon konusunda anlaÅŸmaya varan AB, bu hafta 3 Ekim’de baÅŸlaması öngörülen üyelik müzakereleri boyunca bir çeÅŸit yol haritasını oluÅŸturacak Müzakere ÇerçeveÂBelgesini sonuçlandırmaya çalışacak.
ÂÂ Â
Müzakere Çerçeve Belgesi ile Dönem Başkanı İngiltere’nin müzakereleri açarken yapacağı konuşma metni COREPER toplantısında ele alınacak.
  Â
COREPER, her iki konuda AB üyesi 25 ülke arasında bir konsensüs sağlamak için çaba gösterecek.
  Â
İngiltere ise, belge ve konuşma konularının 3 Ekim öncesi sonuçlandırılmasını istiyor.
AVUSTURYA "Ä°MTÄ°YAZLI ORTAKLIK" Ä°STÄ°YOR
Â
Hem belge, hem de konuşma ile ilgili olarak yoğun pazarlıklar yapıldığı belirtiliyor. Şu aşamada en ciddi sorunun, Avusturya’dan geldiği ifade ediliyor.
  Â
Türkiye’nin AB üyeliğine büyük bir tepki gösteren Avusturya hükümeti, Müzakere Çerçeve Belgesinde "imtiyazlı ortaklık" seçeneğine yer verilmesinde ısrar ediyor.
  Â
Buna karşın son haftalarda Rum Yönetimine arka çıkarak ciddi sorunlar yaratan Fransa’nın ise, bir ölçüde durakladığı kaydediliyor.
AP’DE TARTIŞMALAR
Â
Öte yandan, Türkiye, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun bu hafta yapılacak oturumlarının gündeminde bulunuyor.
26-29 günleri sırasında gerçekleşecek oturumlarda Türkiye’nin AB süreci ve Ankara Antlaşmasını Rum Kesimi’ni kapsayacak biçimde genişleten Ek Protokolü de ele alınacak. Türkiye’ye, Çarşamba günkü oturumun gündeminde yer verildi.