ABD'den Yunanistan ve Türkiye'ye füze satışı

Güncelleme Tarihi:

ABDden Yunanistan ve Türkiyeye füze satışı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin, Türkiye'ye 30 adet Harpoon füzesi, Yunanistan'a da 248 adet Hellfire gemisavar füzesi satacağı bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Türkiye'ye, yedek parçaları ve ilgili teçhizatı ile birlikte satılacak Harpoon füzelerinin, 43 milyon dolara (yaklaşık 11 trilyon lira) malolacağı belirtildi. McDonnell Douglas Şirketi tarafından üretilen Harpoon füzelerinin, halen Türkiye'nin envanterinde bulunduğu, yenilerinin ise gemilere karşı mücadelede Türkiye'ye güç katacağı kaydedildi.

Pentagon ayrıca, Yunanistan'a, 160 adet AGM-11KBF Hellfire II ve 88 adet AGM-11K1 Hellfire II füzesi satacağını ve satışın tutarının 24 milyon dolar (yaklaşık 6.1 trilyon lira) olduğunu bildirdi. Pentagon, ilgili teçhizatın da füzeler ile birlikte Yunanistan'a verileceğini kaydetti.

Satışın, Yunanistan'ın askeri kapasitesini ilerleterek ABD'nin dış politika ve güvenlik çıkarlarına katkıda bulunacağı ifade edildi. Yunanistan'ın envanterinde halen Hellfire füzelerinin bulunduğu ve uyum güçlüğü çekilmeyeceği de bildirildi. Pentagon, Türkiye ve Yunanistan'a satılacak füzelerin, bölgedeki askeri güç dengesini ya da ABD'nin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasına yönelik çabalarını olumsuz etkilemeyeceğini kaydedildi.

Bu arada, ABD Savunma çevrelerinin dergisi Defense News, Yunanistan Hükümeti'nin iki adet erken uyarı uçağı için ihale açacağını bildirdi. Derginin Yunanistan yetkililerine dayanarak verdiği haberde, iki erken uyarı uçağı ile Yunanistan'ın, havadan keşif amacına yönelik ‘gelişmiş’ uçaklara ilk kez sahip olacağı da vurgulandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!