Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2007 11:36
ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, İran'ın enerji sektörüne yatırım yapan yabancı şirketlere yaptırımların ağırlaştırılmasını öngören bir yasa tasarısını kabul etti. Temsilciler Meclisi genel kurulundaki oylamada tasarı, 16'ya karşı 397 oyla kabul edildi.
Tasarının yasalaşması için, Kongre'nin üst kanadı Senato'da da onaylanması ve Başkan George W. Bush tarafından imzalanması gerekiyor.
1997'den bu yana yürürlükte olan mevcut yasa, İran'ın petrol ve doğal gaz sektörlerine
20 milyon dolardan fazla yatırım yapan yabancı şirketlere yaptırım uygulanmasını tavsiye ediyordu, ancak bu yaptırımların ilanı zorunlu değildi. Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen tasarının yasalaşması durumunda ise,
söz konusu şirketlere yaptırım uygulanması otomatik hale gelecek.
Tasarıyı hazırlayan kıdemli Demokrat milletvekili Tom Lantos, “
İran, havuçla sopa arasında bir seçim yapacak. Umarım havucu tercih ederler, ancak her durumda biz, bugün büyük bir sopayı yerine yerleştirdik” dedi.
Avrupa ülkeleri, ABD'nin, İran'ın enerji sektörüne yatırım yapan yabancı şirketlere otomatik yaptırım uygulamasına karşı çıkıyor.
Bu arada Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen tasarı, ayrıca Başkan Bush yönetiminden İran Devrim Muhafızlarını terörist örgüt ilan etmesini istiyor.
Senato'ya da bugün, Devrim Muhafızlarının terörist örgüt ilan edilmesini öneren bir başka tasarı sunuldu.
Bush yönetiminin, Devrim Muhafızlarını veya en azından bir kolunu terörist örgüt ilan etmeye hazırlandığı yönündeki
haberler, geçen ay ABD basınında yer almıştı. Ancak yönetim, bu adımı henüz resmileştirmedi.
TÜRKİYE'Yİ DE İLGİLENDİRİYORTasarının yasalaşması Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. ABD Dışişleri'nin 3 numaralı İsmi Nicholas Burns'in ani Abkara ziyareti sırasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'a, İran'la doğalgaz anlaşması yapan Türkiye'ye bir yaptırımın söz konusu olup olmadığı sorulmuş Büyükelçi, "
Varsayımlar üzerine konuşmayacağım" demişti.
İstanbul'da geçen hafta düzenlenen enerji konferansına katılan Amerikan Ekonomi, Enerji ve Tarım İşleri Bakanlık Müsteşarı Reuben Jeffrey ise "Bölgede doğalgaz sıkıntısı yok. Sorun, enerji ilişkilerinin siyasi açıdan istikrarlı ve uluslararası topluma karşı sorumluluk sahibi ülkelerle geliştirilmesi" demiş ve bu ülkelere örnek olarak
Türkmenistan ve Kazakistan'ı göstermişti.