ABD’den Finlandiya ve İsveç’e ilk onay

Güncelleme Tarihi:

ABD’den Finlandiya ve İsveç’e ilk onay
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 07:00

ABD Temsilciler Meclisi, NATO üyesi olmak için resmi başvuruda bulunan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini destekleyen karar tasarısını kabul etti. Temsilciler Meclisi’nin 394 üyesi, tasarıya destek verirken, Cumhuriyetçi Parti’den 18 üye tasarıya ret oyu verdi.

Haberin Devamı

Demokrat Parti’den 2, Cumhuriyetçi Parti’den ise 17 isim çekimser kaldı. Tasarıda İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvuruları “tarihi bir karar” olarak nitelendirilirken, diğer NATO üyelerine de iki İskandinav ülkesini resmen destekleme çağrısı yapılıyor.

‘DEĞER KATACAKLAR’

Tasarının oylanması oturumunda konuşan Çoğunluk Grup Başkanı Demokrat Partili Steny Hover, “iki olağanüstü ülkenin ittifaka değer katacağını” ve “Baltık bölgesini Rus saldırganlığına karşı çok daha güvenli hale getireceğini” söyledi. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olabilmeleri için ittifakın 30 üye ülkesinin tamamının parlamentolarının onay vermesi gerekiyor. ABD’de onay süreci, Kongre’nin üst kanadı olan Senato’nun onayıyla tamamlanmış olacak. Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile terör örgütü PKK/YPG ve diğer terör örgütlerine desteğin kesilmesiyle ilgili mutabakatın uygulanmaması halinde onay sürecini işletmeyeceği uyarısında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!