ABD'den 'basın özgürlüğü' açıklaması: Türkiye'de gördüğümüz eğilim iyi değil

Güncelleme Tarihi:

ABDden basın özgürlüğü açıklaması: Türkiyede gördüğümüz eğilim iyi değil
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 08:47

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde, ABD'den Türkiye'ye yönelik basın özgürlüğü eleştirisi geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kırby, başkent Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, konuyla ilgili soruya verdiği yanıtta, Türkiye'de görülen eğilimin iyi olmadığını ve doğru yönde gitmediğini söyledi.

Haberin Devamı

Kırby, “Bu konuda daha önce de konuştuk. Türkiye'de gördüğümüz eğilim iyi değil, doğru yönde gitmiyor. Bunu kaygı verici olarak tanımladık ve hâlâ öyle olduğuna inanıyoruz" dedi.

Bu konudaki tutumlarını ve yaklaşımlarını ne zaman, nerede gerekli ise açıkça ortaya koymayı sürdüreceklerini belirten Kırby, “Özel ve kamuya açık görüşmelerde bunu Türk liderlere söylemeye devam edeceğiz. Basın özgürlüğü ile ilgili sorunlar oldukça, bu konudaki açıklamalarımızda bir azalma göreceğinizi düşünmüyorum. Yalnızca bu konu bizim için önemli olduğu için değil, Türkiye de önemli bizim için ve Türkiye'nin başarılarını görmek istiyoruz. Çok belirgin bölgesel konularda, çok önemli bir müttefik ve ortağımız. Şimdi de sahip olduğumuz güçlü ikili ilişki, basın özgürlüğünün gelişmesi ile daha da güçlenir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ" KONUŞMASINDA GAZETECİYE ENGEL

Öte yandan AA'nın haberine göre; ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle yaptığı konuşmadan sonra Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, yabancı bir gazetecinin soru yöneltmesini engelledi.

Kerry, Dışişleri Bakanlığında günlük basın toplantısına katılarak Suriye ve Dünya Basın Özgürlüğü Günü hakkında konuşma yaptı.

Konuşmasını bitiren Kerry, gazetecilerin sorularını almak istedi.

Kerry, bu sırada soru sormak için el kaldıranlar arasında yer alan El Arabiya televizyonu muhabirine söz hakkı verdi. Yabancı muhabir sorusunu sormaya başladı ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby araya girdi ve muhabirin sözünü kesti. Kirby, bunun ardından soru sorma hakkını Associated Press (AP) haber ajansının muhabirine verdi.

Bunun üzerine Bakan Kerry, “Bu durumları fazla bilmiyorum” diyerek AP muhabirinin sorusunu aldı.

Kerry'nin cevabını bitirmesinden sonra ikinci ve son soruyu alacağını belirten Kirby, çok sayıda yabancı basın mensubunun soru hakkı istemesine rağmen sözü CNN muhabirine verdi.

Kerry'nin konuşmasını bitirmesinin ardından Kirby'nin basın toplantısına devam edecek olmasına rağmen sözü kesilen El Arabiya muhabiri dahil bazı gazeteciler salonu terk etti.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, sadece AP ve CNN muhabirlerine soru hakkı verilmesine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Onlar Dışişleri Bakanlığı basın odasının müdavimleri” ifadesini kullandı.      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!