Güncelleme Tarihi:
Söz konusu araştırma, ortalama 9.4 kişi tarafından ortak kullanılan banyolarda dışkı organizmalarının yayılmasını mercek altına yatırdı.
Daily Mail’de yer alan habere göre; insan dışkısında bulunan çubuk şeklindeki dışkı organizmaları, mesela sifon çekildiğinde, hava yoluyla diş fırçalarına bulaşıyor.
Araştırma ekibinde yer alan Lauren Aber, “Asıl sorun, kendi dışkınızdaki organizmaların değil, başkasının dışkısındaki, sizin floranızın bir parçası olmayan bakteri, virüs ve parazitlerin diş fırçanıza bulaşması” dedi.
YÜZDE 80 İHTİMALLE...
Araştırmada kullanılan diş fırçalarının tümü ortak kullanılan banyolardan alındı. Biriktirme yöntemine bakılmaksızın, diş fırçalarının en az yüzde 60’ının kirlendiği ortaya çıktı. Ayrıca soğuk ya da sıcak su ile yıkamak ya da ağız gargarasıyla durulamak gibi temizleme yöntemlerinin etkililiğinde bir fark görülmedi.
Araştırmaya göre; başkasıyla ortak kullanılan banyolarda bulunan diş fırçalarına dışkı organizmalarının bulaşma ihtimali yüzde 80. Dış fırçası kabı kullanmak da bakteri üremesinin önüne geçmiyor, hatta bakteri üremesi için daha uygun bir ortam sağlıyor.
Diş fırçaları, hepatit türevlerinin de dahil olduğu birçok hastalığın yayılmasına neden olabiliyor.