Güncelleme Tarihi:
ABD, seçim sürecinde başkan adayı olan Donald Trump'ın ekibinin Rus "ajanlarla" teması iddiaları üzerine açılan özel soruşturmada yaşanan şok bir gelişmeyle sarsıldı.
ABC'nin haberine göre 'FBI'a yalan söyleyerek suç işlediğini' kabul eden Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn mahkemeye çıkarıldı. Flynn, Trump'ın Rusya ile iletişime geçmesi için kendisine talimat verdiğini itiraf etti ve "Rus yetkililerle görüşmemi Trump'ın geçiş dönemi yetkilileri ayarladı" dedi. Ancak, ABC'nin haberinde Flynn'in Trump'tan talimat aldığı ifadesi daha sonra kanal tarafından yalanlandı.
ABD’de ABC kanalı, Flynn’in Trump aleyhine ifade vereceğine dair haberinin yalan olduğunu açıkladı. Haberle ilgili özür ve düzeltme yayımlayan ABC, Brian Ross adlı muhabire de bir aylık ücretsiz görevden uzaklaştırma cezası verdi.
Flynn, soruşturmayı yürüten ekiple işbirliği yapmasının ailesi ve ABD çıkarına hizmet eden en iyi yol olduğunu söyledi.
Reuters'a konuşan analist Antoine Bouvet, "Piyasalar Flynn'in ifadesi yüzünden Trump'a suçlama yöneltilme ihtimaline tepki veriyor. İfade doğruysa Trump'ın ekonomik programını uygulama ihtimali de düşer. En iyi ihtimalle bu haber gündemi değiştirdi ve Trump'ın vergi reformu planları arka plana atıldı" dedi.
Flynn'in kısa süre önce çekilen fotoğrafı...
Emekli general Flynn'in, Rusya'nın eski Washington Büyükelçisi Kislyak ile 22 Aralık 2016'da BM Güvenlik Konseyi'nde bir karar oylaması ve 29 Aralık 2016'da ABD'nin Rusya'ya yaptırımları konularını görüşmesine rağmen bununla ilgili yalan söylediği ifade edildi.
Kasım 2016 seçimini kazanan Trump başkanlık koltuğuna 20 Ocak'ta oturduğundan, ara dönemde ekibinin böyle görüşmeler yapma yetkisi bulunmadığı savunuluyor.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Flynn'in FBI'a verdiği ifade yalanlanarak, "Flynn'in 'yanlış açıklamaları, kendi istifasına neden olan Beyaz Saray yetkililerine yönelik yanlış ifadelerini yansıtıyor" ifadesi yer aldı.
SUÇUNU KABUL EDEN İLK İSİM OLDU
Bu kararla Flynn, Trump'ın yakın ekibinde resmi görev almış kişiler arasında "Rusya soruşturması kapsamında suçlanan" ve "suçunu kabul eden" ilk isim olurken, Trump'ın seçim kampanyasında görev alıp aynı soruşturmada suçlanan 4'üncü kişi olarak da kayıtlara geçmiş oldu.
20 Ocak'ta Trump'ın Beyaz Saray'da başkanlık koltuğuna oturmasıyla görevine başlayan Flynn, Başkan Yardımcısı Mike Pence'e Rusya bağlantıları konusunda yalan söylediği gerekçesiyle 13 Şubat'ta görevinden ayrılmak zorunda kalmıştı.
Daha önce Trump'ın 2016'daki seçim kampanyası direktörü Paul Manafort ile onun yardımcısı Rick Gates aynı soruşturmada suçlanmış, ancak bu iki isim haklarındaki suçlamaları kabul etmemişti.
Trump'ın seçim kampanyasındaki "gönüllü" dış politika danışmanlarından biri olan George Papadopoulos da benzer şekilde suçlanmış ve bu kişi ise kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmişti.
Yakın zamana kadar hakkındaki suçlamaları reddeden ve Trump yönetimi ile işbirliğini sürdüren Flynn'in, geçen hafta bu kararını değiştirerek Rusya soruşturmasını yürüten Mueller ile işbirliği yapmaya başladığı haberleri Amerikan medyasında yer almıştı. Mueller ile işbirliği yapmaya başlayan Flynn'in, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmesi bekleniyordu.
24 GÜN GÖREVDE KALMIŞTI
ABD Başkanı Donald Trump'ın görevi başlaması sonrası Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı Michael Flynn, sadece 24 gün sonra istifa etmek zorunda kalmıştı.
Michael Flynn'in istifasına, Trump'ın seçim kampanyası sırasında Rusya'nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak ile yaptığı görüşmelerin içeriği hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence'i ve diğer bazı yetkilileri yanlış bilgilendirmesi yol açmıştı.
Flynn'in Kislyak ile görüşmesinde ABD'nin Rusya'ya yaptırımlarını ele aldığı ve bunu gizlemeye çalıştığı ortaya çıkmıştı.
ABD BASINI TÜRKİYE BAĞLANTISINI İDDİA ETMİŞTİ
ABD basını, daha önce de Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı Flynn'in Türkiye ile bağlantısını yazmıştı. ABD merkezli NBC haberinde “Savcılık Reza Zarrab’dan Türkiye hükümeti ile görevden alınan Flynn arasındaki bağlara dair bilgi talep edebilir” ifadesi kullanılmıştı.
Haberde, “2016 ABD Başkanlık seçimlerini soruşturan özel yetkili savcı Robert Mueller’in Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak göreve başladıktan sonra Michael Flynn’in Fetullah Gülen’in kaçırılıp Türkiye’ye getirilmesi ile Zarrab davasının düşürülmesi için 15 milyon dolar alıp almadığı" konusunu soruşturduğu iddia edilmişti.
Bugünkü haberlere göre Flynn'in tıpkı Zarrab gibi savcılıkla işbirliği yapmasının ardından, Rusya'nın yanı sıra Türkiye ile bağlantıları da gündeme geldi. Reuters acil koduyla abonelerine duyurduğu haberde, "Savcılar Flynn'in 7 Mart 2017'de şirketinin Türk hükümetiyle yaptığı işler konusunda sundukları dosyaların da yanlış ifadeler içerdiğini kabul ettiğini duyurdu" dedi.
Zarrab gibi Flynn'in de af veya az ceza almak karşılığında işbirliğini kabul ettiği belirtiliyor.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR