ABD Yunanistan'ı uyardı: 2004 olimpiyatları kan gölüne dönüşebilir

Güncelleme Tarihi:

ABD Yunanistanı uyardı: 2004 olimpiyatları kan gölüne dönüşebilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2001 00:00


Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski diplomatlarından Wayne Merry, "Yunanistan'ın terörizme karşı gevşek tutumu yüzünden Atina'da yapılacak 2004 Olimpiyat Oyunları'nın kan gölüne dönüşebileceğini" söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan önce Savunma Bakanlığı'nda da görev yapan Merry, The Los Angeles Times Gazetesi'nde yayımlanan yazısında, Yunan hükümetini, terör örgütü 17 Kasım'a darbe vuracak siyasal iradeden yoksun olmakla suçladı.

PASOK'UN GEÇMİŞTE TERÖR BAĞLANTILARI VAR

ABD'nin Atina Büyükelçiliği'nde de 3 yıl görev yapan Merry, "Yunanistan'da iktidardaki PASOK'un geçmişte terörist bağlantıları olduğu bir sır değil. PASOK hükümeti, şimdi de 17 Kasım örgütünü kolluyor" dedi.

Merry, 17 Kasım örgütünün her türlü yabancı etkiden nefret ettiğini ve Yunan hükümetinin kayıtsızlığı karşısında 2004 Olimpiyatları'nın her an kan gölüne dönüşebileceğini öne sürdü.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Richard Boucher da gazetecilere açıklamasında, "Yunan hükümetinin teröristlerin yakalanması ve cezalandırılması için adımlar atmayı sürdürmesi gerekli ve önemlidir" diye konuştu.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Rum asıllı Başkanı George Tenet de, önceki gün senatoda yaptığı konuşmada, "Yunan hükümetinin teröre karşı yapması gereken çok, ama çok şey var" demişti.

Yunanistan'ın Washington Büyükelçiliği Sözcüsü Achilles Paparsenos ise hükümetinin 2004 Olimpiyatları'nın güvenliği için gereken her önlemi almakta olduğunu bildirdi.

Türk, ABD'li ve İngiliz diplomatlarının yanı sıra çok sayıda Yunanlı'yı da hedef alan 17 Kasım terör örgütünün şimdiye dek hiçbir üyesi yakalanamadı.

YUNANİSTAN HÜKÜMET SÖZCÜ VEKİLİ HİTİRİS:
"BİZİM İÇİN BU KONU KAPANDI"

Atina, eski ABD Dişişleri Bakanlığı Yetkilisi Wayne Merry'nin, Los Angeles Times gazetesinde yayımlanan makalesi aracılığıyla Yunanistan'ı, terörle mücadelede yetersizlikle suçlamasının ardından çıkan tartışmanın, kendi açısından çözüldüğünü açıkladı.

Yunanistan Hükümet Sözcü Vekili Tilemahos Hitiris, yaptığı basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamayla tavrını açıkça ortaya koyduğunu ve bu meselenin Atina açısından çözülmüş olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Makalenin yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamalarda Merry'i "Provakatör" olarak niteleyen Hitiris, "Bu tartışmayı sürdürmenin hiç kimseye faydası yok" dedi.

Merry, Atina'nın tepkisine yol açan makalesinde, Yunanistan'ın terörle mücadelede yetersiz kaldığını, gerekli siyasi iradeye sahip bulunmadığını savunmuş ve 2004 olimpiyatlarının başka bir ülkeye alınmasının söz konusu olduğunu iddia etmişti.

Gazetecilerin, 2004 Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Başkanı Yanna Angelopulos-Daskalaki'nin terör örgütü 17 Kasım'ın hedefi olduğuna ilişkin iddiaları konu alan sorularını da yanıtlayan Hitiris, "Yunanistan, gerekli tüm önlemleri alıyor" dedi.

Haberin Devamı

Bu arada, Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides ile bugün yaptığı görüşmenin ardından gazetecilere açıklamasında, terörizme karşı mücadele konusuna değinen Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Yunanistan ile ABD'nin bu konuda yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi.

Papandreu, terörizmi, sık sık Olimpiyatları da içeren bir biçimde konu alan haberlerin, zarar verici bir biçimde abartılmaması gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!