ABD video kaydı paylaştı... Rus jeti yakıt boşaltırken çarpıp SİHA’yı düşürmüş

Güncelleme Tarihi:

ABD video kaydı paylaştı... Rus jeti yakıt boşaltırken çarpıp SİHA’yı düşürmüş
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2023 07:00

ABD’ye ait SİHA’nın Rus uçaklarının tacizi sonucu Karadeniz’de düşmesinin yankıları devam ediyor. Son olarak ABD, Rus uçaklarının SİHA’ya müdahale anlarını gösteren video kayıtlarını paylaştı.

Haberin Devamı

ABD’ye ait MQ-9 Reaper silahlı insansız hava aracının (SİHA) Karadeniz’in uluslararası suları üzerinde düşmesinin ardından ABD-Rusya hattında suçlamalar devam ediyor. Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) yayınladığı video ile SİHA’nın Rus savaş uçağının müdahalesiyle düştüğünü kamuoyuyla paylaştı. Görüntülerde, Rus Su-27 savaş uçağının Karadeniz semalarında uçan SİHA’ya tehlikeli bir şekilde yaklaşarak üzerine yakıt boşalttığı görülüyor.

AŞAĞILAMA HAREKETİ

Video kaydının, jetin, SİHA’nın tam üzerindeyken kesilmesi olası bir fiziksel müdahaleyi akla getirdi. Olayın hemen ardından ABD’li yetkililer, bir Rus jetinin SİHA’nın pervanesini parçalaması sonrası hasarlı aracı düşürdüklerini açıklamış, Moskova ise iddiaları yalanlamıştı. Rus yetkililer, SİHA’nın sert bir manevra sonucu kendi kendine düştüğünü öne sürmüştü. Video kaydı, Rus savaş uçağının müdahalesinin olduğunu kanıtlıyor. Öte yandan görüntüleri izleyen uzmanlar, bir aracın üzerine yakıt boşaltmasının havacılık literatüründe ‘aşağılama’ anlamına geldiğini belirtti.

ÜST DÜZEY TEMAS

SİHA krizinin ardından iki ülkenin üst düzey askeri yetkilileri de telefon görüşmesi gerçekleştirdi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile temasa geçerken, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise Rus Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile telefon görüşmesi yaptı. ABD tarafı görüşmelerle ilgili ayrıntı vermezken, Moskova görüşme talebinin ABD’den geldiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “ABD’nin stratejik İHA’sının Kırım açıklarında yaptığı uçuşun kışkırtıcı özellik taşıdığını vurguladığı” ve Rusya’nın “tüm provokasyonlara orantılı olarak karşılık vermeye devam edeceğini” söylediği belirtildi.

Haberin Devamı

ABD video kaydı paylaştı... Rus jeti yakıt boşaltırken çarpıp SİHA’yı düşürmüş

 

GENERAL MILLEY: SİHA’YI SUDAN ÇIKARMAK ZOR

Düşen SİHA’nın enkazını arama çalışmaları da devam ediyor. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Rus pilotun SİHA’ya karşı saldırganlığının açık olduğunu ancak fiziki müdahalede kasıt olup olmadığından emin olmadığını belirtti. Milley, Reaper’ın suyun altından çıkarılıp çıkarılamayacağının değerlendirildiğini, ABD’nin bölgede gemisi olmasa da müttefikleri olduğunu dile getirdi. Bölgede Rus gemilerinin de olduğunu aktaran Milley, yaklaşık bin 500 metre derinlikte olan araç için kurtarma çalışması düzenlemenin çok zor olduğunun altını çizdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!