ABD uyardı: Kongre'ye dikkat

Güncelleme Tarihi:

ABD uyardı: Kongreye dikkat
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 28, 2010 00:00

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Washington'a yaptığı ziyarete ABD Kongresi'ndeki olumsuz hava damgasını vurdu. Washington yönetimi görüşme sırasında Türk heyetine, "Kongre'ye dikkat" mesajı verdi.

Haberin Devamı

Türk diplomatlara verilen mesaj ana hatlarıyla ÅŸu: Kongre artık bundan sonra sadece "soykırım" konularında deÄŸil, Türkiye'nin talepleri konusunda da sorun çıkarmaya aday. Bu çerçevede özellikle Türkiye'ye yapılacak silah satışlarının Kongre'ye takılma ihtimali çok büyük. Bu nedenle Ankara'nın derhal harekete geçmesi gerekiyor. Â

Zeynep GÃœRCANLI
hurriyet.com.tr

Bu mesaj Ankara tarafından da ciddiye alınmış olmalı ki SinirlioÄŸlu'nun dönüşüyle birlikte Bakanlık'ta hareket baÅŸladı.Â

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin bundan böyle ABD Kongresi'yle sadece "Ermeni soykırımı" gündemde olduğunda değil,  sürekli temasta olunmasına karar verdiğini belirtti. Bu çerçevede eski Kongre üyeleriyle temasa geçilmesi, bu temasların da bir kerelik değil, sürekli diyalog şeklinde gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Böylece son dönemde Türkiye'nin karşısına geçen Yahudi lobisinin de önünün kesilmesi amaçlanıyor.

LOBÄ°YLE TEMAS

Haberin Devamı

Sinirlioğlu Washington'da sadece ABD'li yetkililerle görüşmedi. Yahudi lobisinin eski üyeleriyle de temasa geçildi. Bu çerçevede şu izlenim edinildi: Yahudi lobisinin Türkiye'ye bakışı bir bütün değil. Kimi örgütler İsrail'le gerginliği bahane ederek, Türkiye aleyhine çalışırken kimi örgütler hala Türkiye'nin kazanılabileceğini düşünüyor. Bu çerçevede eylül ayında BM çalışmaları için New York'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün heyetinin de Yahudi lobileriyle teması kararlaştırıldı.

Ä°RAN KONUSUNDA ANLAÅžMAZLIK SÃœRÃœYOR

Sinirlioğlu'nun ziyareti sırasında İran konusu da masaya yatırıldı. Ancak beklenenin aksine bir uzlaşma olmadı. ABD tarafı İran'a baskının artırılmasını isterken, Türkiye bu konuda açık ve net pozisyon koydu. Washington'a, "İran'a karşı sadece BM Güvenlik Konseyi'nin onayladığı yaptırmları uygularız, ABD ya da diğer uluslararası aktörlerin - ki burada ABD kastediliyor- tek taraflı olarak uyguladıkları yaptırımlara Türkiye katılmayacaktır" mesajı verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!