Güncelleme Tarihi:
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM Genel Kurulunda Perşembe günü Kudüs konusunda yapılacak oylamada üye devletlerin kullanacakları oyların Beyaz Saray'a bildirileceğini söyledi. Haley, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "BM bizden her zaman daha fazla şey yapmamızı ve daha çok vermemizi istedi.
Dolayısıyla, biz Amerikan elçiliğini nereye açacağımız konusunda bir karar verirsek, geçmişte yardım ettiklerimizden bizi hedef haline getirmesini beklemeyiz. Perşembe günü kararımızı eleştiren bir oylama yapılacak ve ABD oylamadan isimler alacak" ifadelerine yer verdi.
"ABD BİR KENARA YAZACAK"
Haley Twitter adresinden ise "BM'de bizden her zaman daha fazlasını yapmamız ve vermemiz istendi. O nedenle ABD halkının isteğiyle büyükelçiliğimiz nerede olacağıyla ilgili bir karar alırken yardım ettiklerimizin bizi hedef almasını beklemiyoruz. Perşembe günü seçimimizi eleştiren bir oylama olacak. ABD isimleri bir kenara yazacak" ifadelerini kullandı.
Geçen hafta ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Mısır'ın sunduğu Kudüs tasarısıyla ilgili oylamada, 15 üye arasında aleyhte oy kullanan tek ülke olarak yalnız kalmıştı.
'KOVBOY DİPLOMASİSİ'
Foreign Policy haberinde birden fazla diplomatın Haley'nin tehdidin etkisi olmayacağını ve aralarında İngiltere ve Fransa gibi ABD'nin yakın müttefiklerinin de bulunduğu ülkelerin çoğunun ABD'nin kararına karşı oy kullanacağını belirtti.
Derginin haberinde bir büyükelçi e-posta konusunda "Bu sadece siyasi tiyatro" ifadesini kullanırken, kendisini Haley'nin arkadaşı oalrak tanımlayan bir başka diplomat "Kovboy diplomasisi. Artık sizin dostunuz değilim mi demek istiyor?" diye konuştu.
"İRAN'IN CEZALANDIRILMASINI TALEP ETTİ"
Öte yandan Haley, BMGK'de düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, Yemen'de Husilere füze tedarik ederek Konsey kararlarını "tehlikeli şekilde ihlal ettiğini" ve "istikrar bozucu davranış sergilediğini" ileri sürdüğü İran'ın cezalandırılmasını talep etti.
İran ile 5+1 (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) ülkeleri tarafından 2015'te imzalanan nükleer anlaşmaya değinen Haley, ABD'nin gelecek günlerde İran'ın tavrıyla ilgili Konsey üyeleriyle bir araya geleceğini belirtti.
Haley, BMGK'nin İran'ın tüm balistik füze faaliyetlerini yasaklamak için yeni bir karar alması gerektiğini savunarak uluslararası topluma da İran'ın silah satışı, balistik füze fırlatma ve teröre destek verme gibi faaliyetlerine karşı harekete geçmesi çağrısında bulundu.
Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov ise toplantıda tehdit ya da yaptırımlardan ziyade diyaloğun gerekli olduğunu ifade etti.
Safronkov, nükleer anlaşmayla ilgili kararı uygulamak için gerekli olan şeyin "tehdit ve yaptırım dilini bırakmak, diyalog araçlarını kullanmaya başlamak, iş birliği ve karşılıklı güvenin artırılmasına odaklanmak" olduğunu söyledi.
İran ile 5+1 ülkeleri tarafından 2015'te imzalanan nükleer anlaşma, 16 Ocak 2016'da yürürlüğe girmiş ve İran'a yönelik bazı yaptırımlar kaldırılmıştı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley, kısa süre önce İran'ı Yemen'de Husilere füze tedarik ederek BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmekle suçlamıştı.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Haley'in açıklamalarının "temelsiz" olduğunu ve ABD'nin bölgedeki "katliamlarını" örtbas etmeye çalıştığını öne sürmüştü.