Güncelleme Tarihi:
ABD ordusu, “sivil kayıplar” olabileceğini kabul etti. ABD Ordusu adına açıklama yapan Albay Brian Tribus, dün yerel saatle 02.15’te bir hava saldırısının düzenlendiğini, yakınlardaki sağlık tesisinde de ‘yan hasar’ olmuş olabileceğini, durumun araştırıldığını söyledi.
Merkezi İsviçre’de olan yardım kuruluşu ise saldırının başlamasından sonra personelin hem ABD, hem de Afgan askeri yetkililere bilgi verdiğini, ancak bombardımanın yarım saat daha sürdüğünü söylediler.
Bölgede ağır vakalara müdahale etme donanımı olan tek hastane olan klinikte saldırı sırasında 200 hasta ve personelin bulunduğu belirtildi.
"HAREKET EDEMEYEN HASTALAR YATAKLARINDA CAN VERDİ"
MSF'in Kuzey Afganistan faaliyetleri sorumlusu Heman Nagarathnam da savaş uçaklarının hastanenin etrafında daire çizdiğini, önce bombardıman yapıp bir süre çekildiğini daha sonra yeniden saldırı düzenlediklerini söyledi.
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Genel Başkanı Meinie Nicolai, saldırının insan haklarının ağır bir şekilde ihali olduğunu, koalisyon güçlerinden gerçek anlamda şeffaflık beklediklerini ve olayın basit bir sivil kayıp olarak görülmesini kabul etmeyeceklerini dile getirdi.
"HASTANE DEFALARCA HEDEF ALINDI"
Nicolai, "Hastanemiz, gece saat 02.08'den saat 03.15'e kadar her 15 dakikada bir hava saldırıları ile hedef alındı. Çevresindeki çoğu binaya dokunulmazken hastanemizin ana binası, yoğun bakım ünitesi, acil servisi ve fizyoterapi koğuşları defalarca havadan hedef alındı" ifadelerini kullandı.
Hafta başında Taliban, Afganistan'ın beşinci büyük kenti olan Kunduz’a girerek, 14 yıldır süren isyanda en büyük ilerlemelerinden birini kaydetmişti. Bunun üzerine Afgan ordusu, ABD’nin hava desteğinde Kunduz’u yeniden kontrol altına almak için harekât başlatmıştı.
BM: SAVAŞ SUÇU SAYILABİLİR
MSF’nin operasyon direktörü Bart Janssen, bombardıman ve ağır zayiattan şoke olduklarını söyledi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad Al Hussein, “Kasıtlı bir durum varsa, hastaneye hava saldırısı düzenlemek savaş suçu sayılabilir. Tam ve şeffaf bir soruşturma yapılması gerekir” dedi.
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise dün yaptığı açıklamada hastanenin bombalanmasıyla ilgili tam soruşturma yürütüldüğünü söyledi.
OBAMA: SORUŞTURMA BAŞLATILDI
ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün (MSF) faaliyet gösterdiği hastaneye yönelik hava saldırısında ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.
Obama, yazılı açıklamasında, Amerikan halkı adına, Kunduz'da Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü hastanesindeki trajik olayda hayatını kaybeden sağlık çalışanları ve sivillerin yakınlarına taziyelerini ilettiğini belirtti.
ABD Savunma Bakanlığının saldırıya ilişkin kapsamlı soruşturma başlattığını vurgulayan Obama, soruşturma sonuçlanıncaya kadar da bu trajediye ilişkin kesin hükümde bulunmayacaklarını kaydetti.
Eşi Michelle ile dualarının saldırıdan etkilenen siviller ve aileleriyle olduğunu ifade eden Obama, Afganistan'ın güvenliği için uluslararası ortaklarıyla Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve Afgan hükümetiyle yakından çalışmayı sürdüreceklerini bildirdi.