Güncelleme Tarihi:
Kirby'e, basın toplantısında, "Pentagon'un, Türkiye ile görüşülen, daha sınırlı bir tampon bölge fikrine daha açık olup olmadığı" soruldu.
Türkiye'nin bu konuyla yakından ilgilendiğini belirten Kirby, kendilerinin de Türk yetkililerle konuyu ve koalisyona Türkiye'nin diğer katkıları gibi meseleleri görüşmeye devam ettiklerini kaydetti. Kirby, "Ancak, şu anda bunun (uçuşa yasak bölge/tampon bölge), Suriye'nin içindeki durum noktasında yararlı bir çözüm olacağını düşünmüyoruz. Tekrar etmek isterim ki Türkiye'nin katkılarından minnettarlık duyuyoruz, ek katkılar noktasında da görüşmelere devam edeceğiz ve Türklerle her konuyu konuşmayı da sürdüreceğiz ama şu anda bunun izlenecek en uygun çözüm olduğu görüşünde değiliz" diye konuştu.
"Bunun neden en iyi çözüm olmadığını düşündüklerine" ilişkin soru üzerine de Kirby, böyle bir misyon yüklenildiğinde bunun kaynakları, zamanlaması, operasyonel riskleri, toplam yararı gibi tüm faktörlerin gözden geçirilmesi gerektiğini ve bunların hala tartışılan konular olduğunu dile getirdi.
"RİSKLİ BİR MİSYON"
Suriye'deki çatışmaların karmaşık doğası nedeniyle uçuşa yasak bölge veya tampon bölge kurulmasının da karmaşık bir durum olduğunu ifade eden Kirby, "Evet geçmişte uçuşa yasak bölge kurduğumuz olmuştu ama bu, onun da kolay yapıldığı anlamına gelmiyor. Çok zaman, emek ve kaynak isteyen, sizi belirli risklere maruz bırakan karmaşık bir misyon ve böyle bir şeyi başlatmadan önce bu risklerin ne olduğunu tam olarak anlamanız lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Kirby, "Uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasını şu anda uygun görmüyorlarsa neden bu konudaki görüşmelere devam ettiklerinin" sorulması üzerine de Suriye'deki ortamın hayli dinamik olduğuna ve devamlı değiştiğine işaret ederek, "Türklerin katkısına değer veriyoruz ve onların daha fazla katkı sağlamasının yollarına bakmaya da devam etmek istiyoruz. Bu, onların ilgi duyduğu bir fikir ve onlarla bu konuyu konuşmayı sürdürmeye ilgiliyiz. Ancak şu anda Suriye'deki bazı zorluklar nedeniyle bunun uygun bir çözüm olduğunu düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.
Suriye'deki amaçlarının IŞİD'e karşı bir kampanya olduğunu ve bu noktada atılacak ek adımların ve kararların bu misyon çerçevesinde alındığını belirten Kirby, IŞİD ile mücadele kampanyasında da uçuşa yasak bölgenin uygun bir hareket şekli olmadığına inandıklarını bildirdi.
Kirby, bir soru üzerine, Suriye'nin hava savunması meselesinin, uçuşa yasak bölge kurulmasındaki risklerden birini oluşturduğunu söyledi.